Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Krāt naudu vēl ir jāiemācās

Pēdējā laikā arvien vairāk iedzīvotāju kļuvuši apzinīgāki attiecībā pret savu finansiālo stabilitāti un novērtē drošības izjūtu, ko sniedz uzkrājumi. Latvijas iedzīvotāji palielinājuši savu finansiālo aizsardzību - tā rāda Swedbank izveidotais Baltijas finansiālās aizsardzības deficīta indekss, ko veido, ņemot vērā ģimenes apgādnieka gada ienākumus un finansiālās saistības summas, turklāt atskaitot uzkrājumus un dzīvības apdrošināšanas aizsardzību.

Pērn finansiālās aizsardzības deficīta indekss samazinājās par astoņiem procentpunktiem un bija 47%. Taču kopumā Latvijas iedzīvotāju finansiālais aizsardzības deficīts bija aptuveni pieci miljoni latu. Respektīvi, ja ar ģimenes galveno apgādnieku atgadās kas neparedzēts, tad summa, kas vidēji vienai ģimenei varētu pietrūkt, lai segtu esošās finansiālās saistības un iegūtu naudas rezervi jaunajiem apstākļiem, ir 4800 latu.

Iedzīvotāju finansiālās aizsardzības palielināšanās pamatā ir kredītsaistību mazināšanās (tās gada laikā sarukušas par 13%), uzkrājumu pieaugums (gada laikā auguši par 6%) un arī dzīvības apdrošināšanas segums (gada laikā audzis par 10%). Tomēr Latvijā joprojām ir zemākais fiansiālās aizsardzības rādītājs Baltijas valstīs - kaimiņi igauņi mūs apsteidz par sešiem procentpunktiem, bet lietuvieši - par pieciem.

Jāpiebilst, lai gan Latvijas iedzīvotāju finansiālā aizsardzība turpina stabili pieaugt, joprojām trūkst drošības izjūtas un pastāv bažas, vai ar esošajiem uzkrājumiem pietiks, lai piemērotos jaunajiem apstākļiem gadījumā, ja ģimeni piemeklētu kāds satricinājums.

Tikai 13% iedzīvotāju jūtas pilnībā vai drīzāk pārliecināti par savas ģimenes finanšu aizsardzību gadījumā, ja ar galveno ģimenes apgādnieku notiktu kas neparedzēts. Protams, nauda neatrisinās visas problēmas nozīmīgu pārmaiņu gadījumā, taču nomierinās un palīdzēs piemēroties dzīvei atbilstoši jaunajiem apstākļiem. Tāpēc būtu ieteicams vadīties pēc principa - būt gatavam ļaunākajam, cerot uz labāko. Drošības izjūta par savu finansiālo aizsardzību augs proporcionāli tam, cik lielā mērā būsim parūpējušies par finanšu kārtību savā dzīvē.

Iespēja kā darba devējiem, tā ņēmējiem ir motivācijas un lojalitātes programmās iekļaut dzīvības apdrošināšanas vai uzkrājumu polises. Dzīvības apdrošināšana ir viens no pasaulē izplatītākajiem finansiālās aizsardzības risinājumiem, kas pamazām nostiprinās arī Latvijā. Piemēram, lai saņemtu dzīvības apdrošināšanas atlīdzību 10 000 latu apmērā, vajadzīgais pirmā gada prēmijas maksājums 35 gadus vecai personai būtu nedaudz virs pieciem latiem mēnesī. Arī darba devējs var dot nozīmīgu ieguldījumu darbinieka un viņa ģimenes finansiālās aizsardzības nodrošināšanā.

Taču iedzīvotājiem nevajadzētu paļauties uz to, ka rūpes par ģimenes finanšu drošību jāuzņemas kādam citam. Lai arī šī gada pirmajos piecos mēnešos uzņēmumi parakstījuši par 48% vairāk uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas prēmiju nekā attiecīgajā periodā pērn, kopumā tie ir tikai 2% no visiem līgumiem. Katram pašam jāizvērtē ģimenes finansiālā aizsardzība un iespējas to stiprināt - nepieciešams racionāli novērtēt dzīves ritmu, finansiālās saistības un ikdienas izaicinājumus.

*Swedbank Investīciju pārvaldes daļas vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?