Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +4 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Jaunā tendence - apēst no šņukura līdz astei

Oksfordas Ēdiena un ēst gatavošanas simpozijs katru gadu pulcē nozares profesionāļus, intelektuāļus un domubiedrus, lai diskutētu par kādu tēmu saistībā ar ēdienu praktiskā vai filozofiskā skatījumā. Šīgada tēma bija subprodukti. Diemžēl labāku tulkojumu angļu vārdam offal man nav izdevies atrast, lai cik industriāli vēsi un tukši tas arī neskanētu. Latviskie vārdi «iekšas» un «ķidas» ir daudz šaurāki savā nozīmē un ietver tikai dzīvnieku iekšējos orgānus un asinis, neiekļaujot kautķermeņa atgriezumus - galvu, asti, tesmeni, pautus.

Subproduktiem var piesaistīt ne tikai dzīvnieku un putnu izcelsmes produktus, bet arī zivis. Jau izdzirdot vien vārdu subprodukti, no to pagaršošanas daudzi nepatikā novēršas un manāmi noskurinās. Taču, ja padomā, arī tādas delikateses kā kaviārs un foie gras pēc savas izcelsmes ir subprodukti un daudzreiz vērtīgāki par pašu šo dzīvnieku gaļu. Ēšanas tendence no šņukura līdz astei ir jauna tieši savā nosaukumā, bet ne pēc sava satura, jo dzīvnieku subprodukti pārtikā ir izmantoti kopš senseniem laikiem. To ir ietekmējušas dažādas sociālekonomiskas un dabas parādības - bads, neraža, industrializācija. Neliekas taču saprātīgi nomedīt vai nokaut 300 kg smagu lopu, lai no tā apēstu tikai 2 kg fileju. Turklāt subprodukti ir tie, kas ēdienam piešķir intensīvāku garšu un dažādākas tekstūras. Piemēram, smadzeņu kauliņš vai vērša aste buljonā vai sautējumā, nieres soļankā, plaušas pankūku pildījumā, vārīta mēle ar mārrutku mērci nemaz neizklausās riebīgi. Paši populārākie iekšu un ķidu izstrādājumi ir asinsdesas un aknu pastētes, tāpat arī putnu ķidu sautējumi. Nepelnīti latviešu kulinārijā aizmirsta ir vēdzeles akna un teļa un jēra dziedzeri (aizkuņģa, aizkrūtes), kas ir teju vai katra restorāna delikatešu sarakstā.

Ne mazāk aizraujoši ir uzzināt, ka ceptas vistu pēdas ir populāra dienvidafrikāņu ielu uzkoda, kas turklāt tiek sakošļāta un apēsta vienā rāvienā, izspļaujot tikai nagus. Savukārt Malaizijā kopš kara gadiem saglabājusies tradīcija gatavot zivju galvu kariju, Brazīlijā bērniem garšo saldināts buljons, bet daļā arābu valstu ir tradīcija bērnu ēdienos izmantot smadzenes, lai tie taptu gudrāki. Kontrastam - ASV aizliegums cilvēku pārtikā lietot plaušas.

Vairākums simpozija dalībnieku savas runas papildināja ar degustācijām. Tādējādi bija iespējams baudīt kūpinātu zirga mēli, zivju vaigu zupu un sojas mērcē sautētas pīļu mēles. Vakariņas pārvērtās par modernām iekšu un ķidu dzīrēm, ko sarīkoja slaveni britu šefpavāri - Ferguss Hendersons, restorāna St. John saimnieks, un Džeikobs Kenedijs, restorāna Bocca di Lupo pavārmeistars. Galdā tika celts fritēts teļa kuņģis, liellopa sirds, biešu un marinētu valriekstu salāti, vārīta liellopa mēle ar burkānu un kaperu salātiem, pasta ar piena jēra zarnām, kas pildītas ar aitas piena biezpienu, apsvilināta kefales akna un šokolādes un cūkas asiņu pudiņš desertā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?