Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Gerhards dod Ķekavas domei mēnesi laika

Reaģējot uz Ķekavas novada Lapenieku ciemata iedzīvotāju vēstuli par kanalizācijas pakalpojumu nenodrošināšanu viņu īpašumiem, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) otrdien tikās ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāju Andi Damlicu (RA). Viņi vienojās, ka mēneša laikā konflikts tiks atrisināts, pašvaldība veiks tai likumā noteiktās funkcijas un sniegs iedzīvotājiem visus pakalpojumus.

Pretējā gadījumā ministrs sasauks Ķekavas novada domes ārkārtas sēdi. Ja arī tad deputāti lēmumus nevarēs pieņemt, viņš pieļauj iespēju rosināt Saeimai lemt par Ķekavas novada domes atlaišanu. Šī pašvaldība reiz jau to ir piedzīvojusi. A. Damlics ir pārliecināts, ka tik tālu nenonāks. Savukārt bijušais domes priekšsēdis, domnieks Roberts Jurķis (Vienotība) Dienai izteica šaubas, vai deputāti mēneša laikā varēs atrisināt šo situāciju, ja to nav izdevies izdarīt trijos gados. Viņš to saista ar iespītēšanos no visām trijām pusēm - apsaimniekotāja, iedzīvotājiem un arī domes. «Visiem būtu jāpanāk solīti pretim, tad varētu būt risinājums,» pieļāva R. Jurķis.

K. Gerhards otrdien tikās ar domes priekšsēdi A. Damlicu tāpēc, ka Lapenieku ciemata iedzīvotāju īpašumiem bija atslēgti kanalizācijas pakalpojumi, jo viņi bija atteikušies slēgt līgumus ar pašvaldības uzņēmumu SIA Baložu komunālā saimniecība, kuru privātais uzņēmums SIA Zeltenieki ir pilnvarojis sniegt kanalizācijas pakalpojumus. SIA Zeltenieki turklāt nodarbojas ar ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanu bez novada domes lēmuma, un uzņēmumam nav deleģēts veikt pašvaldības funkcijas. Vienošanās starp SIA Zeltenieki un SIA Baložu komunālā saimniecība bija jāapstiprina ar domes lēmumu. A. Damlics atzīst, ka tas nav noticis. Lapenieku ciemata iedzīvotāji atteikušies maksāt par kanalizācijas notekūdeņu savākšanu, jo bija nemierā ar augstajiem tarifiem, kas esot trīs reizes lielāki nekā blakus esošajā Baložu pilsētā. Taču komunālo pakalpojumu sniegšana ir likumā noteikta pašvaldības funkcija.

Ķekavas novada priekšsēdis A. Damlics žurnālistiem pēc tikšanās paskaidroja, ka esošais tarifs ir noteikts pēc sabiedriskā pakalpojuma regulatora metodikas un tas ir korekts. Taču tas ir augstāks nekā pilsētā, jo pie tīkliem, kuru kopgarums ir trīs kilometri, ir pieslēgtas tikai 55 mājas - tātad ir neliels patērētāju skaits. SIA Baložu komunālā saimniecība valdes priekšsēdētājs Edgars Mencis aģentūrai LETA skaidrojis, ka Lapenieku ciemā komunālie tīkli pieder privātajai kompānijai SIA Zeltenieki. Tarifi jau divreiz esot apstrīdēti tiesā, un abas reizes tiesa tos atzinusi par pamatotiem. E. Mencis prognozējis, ka nekādas radikālas izmaiņas tarifos nav sagaidāmas.

Pēc tikšanās ar A. Damlicu ministrs K. Gerhards žurnālistus informēja, ka mēneša laikā uzdots domei nodrošināt nepātrauktu pakalpojuma pieejamību Lapenieku ciematā, pieņemt lēmumu par pakalpojumu sniedzēju, kā arī izvērtēt tarifus. «Tarifiem ir jābūt pilnīgi caurskatāmiem, lai iedzīvotāji varētu saprast, par ko viņi maksā,» sacīja ministrs. Viņš ar pašvaldības vadītāju arī vienojies, ka Ķekavas dome sadarbībā ar VARAM izvērtēs kanalizācijas tīklu atsavināšanas iespēju, lai pašvaldība varētu pilnā apjomā veikt tai likumā noteiktos pienākumus un nodrošināt kanalizācijas un ūdensaimniecības pakalpojumus. Aģentūra LETA ziņo - Lapenieku ciema iedzīvotāja Lolita Lūse uzsvērusi, ka iedzīvotāji vēlas, lai Ķekavas dome pārtrauktu lobēt SIA Zeltenieki un tiktu atsaukta domes publiskotā informācija, ka iedzīvotāji neievēro likumu un ļaunprātīgi nemaksā par pakalpojumiem. Iedzīvotāji vēloties, lai tiek skaidri pateikts, ka SIA Zeltenieki nav ūdenssaimniecības pakalpojuma sniedzējs Lapeniekos, vienlaikus nosakot, kas to dara. L. Lūse norādījusi, ka arī ciematā mītošie piekrīt K. Gerharda ierosinājumam atsavināt kanalizācijas sistēmu, lai tā pārietu pašvaldības īpašumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?