Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Cūku gripa izraisa paniku Ukrainā

Ziņas par H1N1 gripas vīrusa jeb tā sauktās cūku gripas izplatīšanos izraisījušas lielu satraukumu Ukrainā, kur cilvēki steidzas iegādāties pretgripas medikamentus un aizsarglīdzekļus. Gripas epidēmija sākusies priekšvēlēšanu kampaņas laikā, tādēļ Ukrainas politiķi cenšas izrādīt savu aktivitāti, mudinot īstenot Eiropā stingrākos drošības pasākumus.

Ukrainas premjere Jūlija Timošenko devusi rīkojumu uz trim nedēļām slēgt visas skolas un izglītības iestādes. Valstī aizvērti visi kinoteātri, atcelti koncerti un citi masu pasākumi, ierobežota sabiedriskā transporta kustība.

Gripa tuvojas

Veselības ministrijas dati liecina, ka Ukrainā saslimuši ap 185 000 cilvēku, vairāk nekā 7000 ievietoti slimnīcā. Ar gripu miruši 53 cilvēki, bet nav zināms, cik no viņiem miruši tieši ar jauno gripas paveidu, vēsta Interfax. Pasaules Veselības organizācija secina, ka Eiropā un citos ziemeļu puslodes reģionos gripas sezona sākusies neparasti agri.

Kijevā, Ļvovā un citās Ukrainas pilsētās pie aptiekām veidojās rindas, jo cilvēki gribēja iegādāties sejas maskas un pretgripas medikamentus. Aptieku krājumi drīz vien tika izpirkti. «Esmu bijusi daudzās aptiekās, bet nekur nevaru atrast medikamentus. Bet gripa tuvojas,» aģentūrai AFP stāsta pensionāre Jeļena Mihailova.

Ukraiņi žēlojas, ka aptiekas mēģina iedzīvoties uz panikas rēķina, jo pacēlušas medikamentu un sejas masku cenas. Lai pret to cīnītos, Ukrainas valdība noteikusi cenu griestus vairākām precēm, kas nepieciešamas cīņā pret gripu. Piemēram, vienreiz lietojamā sejas maska nedrīkst maksāt vairāk par vienu grivnu (seši santīmi), savukārt metrs marles nedrīkst būt dārgāks par divām grivnām (12 santīmi), ziņo Ukrainskaja pravda.

Neuzticas valdībai

Daļa ekspertu uzskata, ka iedzīvotāju paniskā reakcija uz gripas izplatīšanos skaidrojama ar neuzticēšanos varas iestādēm. «Visi domā, ka pašiem jārūpējas par sevi, jo uz valsti nevar paļauties,» laikrakstam The Wall Street Journal stāsta ukrainiete Tatjana Barvicka, stāvot rindā pie aptiekas Kijevas centrā. Pilsētā sākušas izplatīties dažādas baumas, piemēram, par ķīmiskām vielām, kas tiekot izsmidzinātas virs Kijevas, lai cīnītos pret infekciju. Varas iestādes noraidījušas šīs baumas.

Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem pašlaik vajadzētu atturēties no Ukrainas apmeklēšanas, ziņo LETA. Latvijā līdz šim ar jauno gripas paveidu saslimuši 37 cilvēki. Vairākās valstīs jau sākta vakcinācija pret cūku gripu, Latvijā šī vakcīna pašlaik nav pieejama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lēnām, bet uzlabojas

Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis par braukšanas kultūru Latvijā, traģiskajām pēcjāņu avārijām un par to, līdz kādam vecumam var stūrēt.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?