Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Cik ilgi vēl augs mūsu ekonomika

Līdz šim Latvijai pārsteidzoši veiksmīgi izdevies spītēt Eiropas ekonomikā valdošajiem pretvējiem. Neskatoties uz ekonomikas aktivitātes samazinājumu eirozonā, Latvijas ekonomika spējusi ne vien saglabāt pozitīvo izaugsmes dinamiku, bet atsevišķos sektoros arī reģistrēt izaugsmes paātrinājumu. Tomēr Latvijas izaugsmes prāvais atrāvums no reģiona kopējās dinamikas liek aizdomāties, cik noturīga turpmāk būs mūsu valsts ekonomikas straujā attīstība.

Pretstatā Latvijai mūsu kaimiņvalstīm veicas salīdzinoši mazāk. Igaunijas un Lietuvas ekonomikas ir atvērtākas, tāpēc ātrāk un stiprāk izjuta ārējā tirgus pieprasījuma samazinājuma radītās pārmaiņas. Latvijas eksportētās produkcijas īpatsvars uz eirozonas valstīm nepārsniedz 10% no ekonomikas apjoma, tai pašā laikā Lietuvai un Igaunijai eksports uz eirozonu veido ap 15-20% no iekšzemes kopprodukta. Turklāt kopš gada sākuma Latvijā būtiski pieaudzis mājsaimniecību pieprasījums, kas patlaban arī nodrošina lauvas tiesu no valsts ekonomikas izaugsmes.

Gauso eksporta izaugsmi uz mūsu galvenajām tirdzniecības partnervalstīm eirozonā un Baltijas valstīs līdz šim spēja kompensēt pieprasījuma pieaugums pēc Latvijā saražotās produkcijas Krievijā, Polijā un Dānijā, kā arī preču eksports uz atsevišķiem mazāk apgūtiem eksporta tirgiem, tostarp Turciju, Alžīriju un citiem. Arī apstrādes rūpniecības jauno pasūtījumu dinamika, sevišķi eksporta tirgos, pagaidām nesignalizē, ka nelabvēlīgais ārējais fons būtu nozīmīgi ietekmējis apstrādes rūpniecības pasūtījumu līmeņus. Šī gada astoņos mēnešos jauno pasūtījumu apjoms palielinājies vairāk nekā par 35%, kamēr Lietuvā un Igaunijā pieaugums bijis tikai 3-5% gada griezumā.

Tajā pašā laikā atsevišķas Latvijas ražošanas nozares vairāk nekā pārējās paguvušas izjust ekonomikas atslābumu Eiropā. Kokapstrādes rūpniecība, kas bija iepriekšējo gadu izaugsmes līdere, kopš pērnā gada vidus sāka zaudēt savas pozīcijas. Būvniecības sektora cikliskais panīkums Latvijas svarīgākajos koksnes noieta tirgos Vācijā, Zviedrijā un Lielbritānijā atbalsojas lēnākā eksporta apjoma palielināšanā, ko pastiprināja arī samērā augstā sektora pašreizējo jaudu noslodze. Pozitīvas tendences iezīmējas pārtikas un lauksaimniecības preču eksporta dinamikā, apjomiem pieaugot par nepilniem 30% šī gada astoņos mēnešos un tādējādi nodrošinot vairāk nekā trešdaļu no kopējās eksporta gada izaugsmes. Spēcīgu izaugsmi demonstrēja arī elektroniskās un elektriskās iekārtas ražojošie uzņēmumi, šīs produkcijas eksports šī gada astoņos mēnešos palielinājies vairāk nekā par 20%.

Tomēr, neskatoties uz nesenajiem uzlabojumiem eirozonas finanšu stāvoklī, saskaņā ar nesen publicētajām Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm eirozonas ekonomika arī nākamgad balansēs uz recesijas robežas, un iekšzemes kopprodukta izaugsme tikko spēs izkļūt no negatīvās teritorijas. Lēnāka var būt arī citu pasaules lielāko ekonomiku - Ķīnas un ASV -, kā arī Latvijas galveno tirdzniecības partnervalstu attīstība. Par spīti vairākiem fundamentāliem apsvērumiem, ilgstoši saglabāt status quo Latvijas ekonomikai bez atbilstoša ārējā pieprasījuma atbalsta būs samērā grūti. Tas arī liek ar lielāku piesardzību zīmēt nākamā gada aprises.

*Citadele Asset Management ekonomiste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?