Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Bezē - tikai divas sastāvdaļas, bet tāda jezga!

Nu kas tur ko nesakult olu baltumus ar cukuru, teiksiet, taču pamēģiniet ne tikai sakult, bet galu galā dabūt arī ēdamus bezē. Pašai gan pirmais bezē sanāca absolūti perfekts, turklāt dabūts bez drebošām rokām. Tātad pirmais likums - nekāda stresa!

Bezē ir deserts ar bārdu, turklāt aristokrātisku vēsturi, un, kā jau tādiem pieklājas, tas ir untumains (galvenais ir neimprovizēt, bet stingri turēties pie likumiem), jo reaģē gan uz mitrumu, gan taukiem, gan krasām temperatūras svārstībām. Lai vai kā, šis gaisīgais konditorejas brīnums ir iemanījies izpatikt desmitiem paaudžu, tā arī īsti neizejot no gastromodes. Kaut vismaz četrus gadsimtus vecs, tas dzīvelīgi cīkstas ar cupcake un macaroon par vietu konditorejas Olimpā.

Bet nu pie bezē likumiem. Ja ar pirmo viss būtu skaidrs, tad otrais prasīt prasīsies pēc paskaidrojuma. 2. Tātad: tīro un sauso trauku likums. Tas attiecas gan uz bļodu, gan miksera slotiņām. Ja trauki būs kaut mazliet taukaini, un ne obligāti tas ar aci saredzams, baltumus būs ievērojami grūtāk sakult. Tieši tāpēc daudzi pavāri pirms bezē gatavošanas visas ierīces izslauka ar citrona šķēli (un tieši tāpēc iesaka izmantot metāla, nevis plastmasas traukus). Citrona sula nav jāmazgā nost, bet vienkārši jānoslauka ar papīra virtuves dvieli.

3. Veco olu likums. Ar vecām olām domātas aptuveni nedēļu vecas olas. Likums skan - jo vecākas, jo labāk kuļas.

4. Kraukšķīgās ārpuses un staipīgo iekšu likums. Tas bezē, ko es cepu, ir kraukšķīgs no ārpuses, bet staipīgi mīksts iekšā. Lai to panāktu, ir jāliek klāt kāds skābums - baltais vīnetiķis vai citrona sula (daži iztiek ar sāls šķipsnu).

5. Cukura likums. Bezē mīl smalko cukuru. Var, protams, izmantot arī pūdercukuru, bet ieteicamāk ir tad maisīt pusi tā ar smalko cukuru. Uzmanieties ar veikalā nopērkamajiem pūdercukuriem, jo tiem mēdz likt klāt kartupeļu cieti, tāpēc labāk paši samaliet. Parastā baltā vietā var izmantot arī brūno, lai rezultāts būtu karamelīgāks.

6. Pareizās kulšanas likums. Lielākā daļa uzstāj, ka olu baltumi jākuļ līdz mīkstām putām (turklāt sākumā lēni, un, kad olas izskatās kā sakults saldējums, tās sāk kult straujāk) un tikai tad sāk pievienot cukuru. Savukārt amatieržurnāli parasti iesaka saputot stingrās putās un tad pievienot cukuru. Pēc manas pieredzes, labāk stingrākas nekā mīkstākas, pirms pievieno cukuru.

7. Cukura padeves likums. Ļoti pakāpeniski - pa ēdamkarotei vienā piegājienā. Neberiet visu uzreiz! Citādi apjoms būs zaudēts uz neatgriešanos. Kulšanas ilgums šajā ķēdes posmā ir aptuveni 10 minūtes kopš pirmās cukura karotes. Ja bļodu apgriež otrādi un baltumi nekust ne no vietas, tad kults ir gana.

8. Pareizās temperatūras likums. Bezē pat īsti necep, drīzāk kaltē. Amatieriem parasti iesaka cept 140-150°C un pēc tam atstāt krāsnī atdzist.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?