Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Politologs: Zelenska vizīte ASV dod skaidru signālu, ka Rietumi uzlūko Ukrainu kā NATO sastāvdaļu

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizīte Vašingtonā dod skaidru signālu, ka kolektīvie Rietumi ar ASV priekšgalā uzlūko Ukrainu kā faktisku NATO sastāvdaļu, uzskata pauda politologs Kārlis Daukšts.

Viņš aģentūrai LETA teica, ka Ukrainas prezidenta vizīte ASV ir vēsturiski nozīmīga. Tā parāda, ka ASV ieskatā Ukraina ir aizstāvama tikpat cieši, kā būtu aizstāvama NATO teritorija. Politologs atzīmēja, ka līdz ar šo vizīti Ukraina kļūst par globālās stratēģijas nozīmīgu locekli, savukārt Zelenskis tiek uzlūkots par pasaules līmeņa politiķi.

Taujāts, vai Ukrainas prezidenta vizīte varētu paātrināt un arīdzan palielināt tai sniegto atbalstu, Daukšts sacīja, ka ASV prezidents Džo Baidens izmantoja Zelenska vizīti kā iekšpolitisku sviru pret ASV Kongresu. Politologs skaidroja, ka tas bija svarīgs solis, jo janvārī manīsies spēku līdzsvars ASV Kongresā, un militārās palīdzības sniegšana varētu kļūt sarežģītāka.

"Zelenska emocionālā un pārdomātā uzruna bez jebkādām šaubām ir veicinājusi ASV administrācijas un Kongresa atbalstu Ukrainas centieniem atkarot savu suverenitāti un savas robežas. Domāju, ka Kongress neliks nekādus šķēršļus ieroču piegādēm Ukrainai," sacīja politologs.

Jautāts, vai šī vizīte nākotnē varētu sekmēt Ukrainas uzņemšanu NATO, ņemot vērā arī to, ka ar valsts uzņemšanu aliansē ir saistīti vairāki riski, Daukšts akcentēja, ka riski ir skaidri redzami. Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklēja Minsku, kur tika piedāvāts Baltkrievijas teritorijā izvietot kodolieročus.

"Aizvien biežāka kodolieroču žvadzināšana pie Latvijas, Polijas un Lietuvas robežām un retorika par iespējamo kodolieroču izmantošanu kļuvusi par "modes lietu". Tāpēc NATO patlaban cenšas skatīties uz Ukrainas teritoriju kā uz militāri stratēģiski nozīmīgu elementu savās globālajās nostādnēs," teica politologs.

Daukšts arī norādīja, ka Ukrainas prezidentam bieži tiek pārmests, ka viņš lūdzas pēc ieročiem, bet patlaban Zelenski sāk salīdzināt ar kādreizējo Lielbritānijas premjerministru Vinstonu Čērčilu, kurš 1941.gada decembrī ieradās ASV un uzrunāja ASV Kongresu saistībā ar Otro pasaules karu.

Politologs norādīja, ka Čērčilam bija viens lūgums, ko veidoja trīs vārdi - ieročus, ieročus un ieročus. Tāpēc, Daukšta ieskatā, Zelenska salīdzināšana ar lūdzēju pēc ieročiem nav nedz pamatots, nedz adekvāta, jo Zelenskis ir savas valsts aizstāvis diplomātiskajā laukā.

LETA jau rakstīja, ka Zelenskis trešdien Vašingtonas vizītes laikā teica uzrunu ASV Kongresam, tieši aicinot uz ilgtermiņa ASV atbalstu Ukrainai un norādot, ka šī palīdzība ir nevis labdarība, bet "investīcija globālajā drošībā un demokrātijā".

Zelenskis pateicās "katrai amerikāņu ģimenei" par ASV sniegto palīdzību Ukrainai, sakot uzrunu, kuras mērķis bija pretoties augošai skepsei par ASV militāro palīdzību apstākļos, kad karš Ukrainā ieilgst un turpināsies arī nākamgad.

Apmēram 300 dienas pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā ar cerībām to ātri iekarot, Zelenskis devās braucienā uz Vašingtonu, kur tika sagaidīts kā varonis. Šis ir Zelenska pirmais ārzemju brauciens kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 24.februārī.

Zelenskis pateicās par ASV sniegto palīdzību Ukrainai un sacīja, ka jaunais gads iezīmēs ''pagrieziena punktu" cīņā pret Krieviju.

"Pretēji visiem apstākļiem un drūmākajiem scenārijiem, Ukraina ir sveika un vesela," Zelenskis sacīja uzrunā, kas izpelnījās ovācijas. "Jūsu nauda nav labdarība. Tā ir investīcija globālajā drošībā un demokrātijā, ar kuru mēs rīkojamies visatbildīgākajā veidā."

Zelenskis aicināja ASV kongresmeņus darīt vairāk Ukrainas labā smagajos ziemas mēnešos, piešķirot tai vairāk ieroču un finansiālās palīdzības. "Mums ir artilērija. Paldies. Vai ar to pietiek? Ja godīgi - ne gluži," sacīja Zelenskis.

Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi salīdzināja Zelenska uzrunu ar Čērčila vizīti ASV dažas dienas pēc Japānas uzbrukuma Pērlharborai, un arī Zelenskis nebaidījās vilkt paralēles.

Salīdzinot Ukrainas spēkus ar amerikāņu karavīriem Otrā pasaules kara frontēs, Zelenskis sacīja, ka Krievijas karaspēks "dedzina un iznīcina visu", "citai [Hitlera] tirānijai līdzīgā" veidā. "Ukraina notur savas līnijas un nekad nepadosies," teica Zelenskis, izpelnoties aplausus.

Ukrainai ir liels atbalsts ASV, bet vairāki republikāņu kongresmeņi ir kritiski noskaņoti, uzskatot ASV atbalstu Ukrainai par nodokļu maksātāju naudas izšķiešanu.

Zelenskis savā uzrunā pateicās gan demokrātu, gan republikāņu politiķiem, bet uzrunas mērķis bija arī pretoties kara radītajam nogurumam, sevišķi republikāņu vidū.

Zelenskis savā uzrunā paziņoja, ka Krievijas un Irānas sadarbība apdraud ne tikai Ukrainu, bet arī visus ASV sabiedrotos. Pret Irānu ir noskaņoti gandrīz visi ASV republikāņu politiķi.

“Ja Krievija neaizsniedz mūsu pilsētas ar artilēriju, tad mēģina tās iznīcināt ar raķetēm. Tai pat pietrūkst raķešu - Krievija ir atradusi līdzdalībnieku genocīda politikā, un tā ir Irāna. Irānas slepkavnieciskie droni, kas simtiem tiek piegādāti Krievijai, ir kļuvuši par draudu mūsu kritiskajai infrastruktūrai. Viens terorists tā atrod otru, lai karotu pret brīvo pasauli," sacīja Zelenskis.

Viņš pauda uzskatu, ka ir tikai laika jautājums, kad Krievija dos triecienus citiem ASV sabiedrotajiem, "ja mēs to neapturēsim tagad".

Zelenskis ieradās ASV uzreiz pēc riskanta frontes līnijas apmeklējuma Bahmutas pilsētā, kur pēdējos divus mēnešus notiek smagas kaujas starp Ukrainas un Krievijas spēkiem ar lieliem upuriem abās pusēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits