Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Francija lūgusi Netanjahu neapmeklēt Parīzes demonstrāciju

Francija lūgusi Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu neapmeklēt svētdien Parīzē notikušo masu protestu akciju pret islāmistu ekstrēmistu noziegumiem, bet Netanjahu valdības lūgumu noraidījis un ieradies Parīzē, pirmdien ziņoja Izraēlas mediji. 

Līdzīgu lūgumu Francija izteikusi arī palestīniešu pašpārvaldes līderim Mahmudam Abasam, lai izslēgtu iespēju, ka Parīzes demonstrāciju aptumšo Tuvo Austrumu konflikts, ziņoja mediji. 

Bet, kad Netanjahu atteicies ievērot lūgumu, Francijas valdība nekavējoties uzaicinājusi uz demonstrāciju arī Abasu, vēstīja televīzija. 

Parīzes ielās svētdien izgāja simtiem tūkstoši cilvēku, paužot solidaritāti Francijai pēc satīriskā žurnāla redakcijā Charlie Hebdo sarīkotā asiņainā slaktiņa. 

Demonstrantiem pievienojās augstākās amatpersonas no teju visām Eiropas valstīm, tostarp Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons un Vācijas kanclere Angela Merkele, kā arī atsevišķām Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas valstīm. ASV gājienā pārstāvēja ģenerālprokurors Ēriks Holders. 

Izraēlas mediji ziņoja, ka Francijas prezidents Fransuā Olands vēlējies "koncentrēties uz solidaritāti Francijai un izvairīties no jebkā, kas varētu vērst uzmanību uz citiem pretrunīgiem jautājumiem, piemēram, ebreju un musulmaņu attiecības vai Izraēlas un palestīniešu konflikts," vēstīja liberālais laikraksts Haaretz

Pastāvējušas arī bažas, ka Netanjahu var izmantot šo gadījumu savas kampaņas labā pirms 17.martā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. 

Saskaņā ar Haaretz ziņoto lūgumu neapmeklēt demonstrāciju izteicis Olanda nacionālās drošības padomnieks, kurš to adresējis savam kolēģim Izraēlā, un sākotnēji Izraēla šo lūgumu akceptējusi. 

Bet sestdienas vakarā Netanjahu politiskie konkurenti Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans un ekonomikas ministrs Naftali Benets paziņoja, ka dosies uz Parīzi. 

"Kad Netanjahu padzirdēja, ka viņi dosies, viņš informēja frančus, ka galu galā piedalīsies gājienā," ziņoja Haaretz.

Laikraksts norādīja, ka Netanjahu rīcība sadusmojusi Francijas prezidentu, kurš to licis manīt ceremonijā Parīzes galvenajā sinagogā, kur tika pieminēti Francijas teroraktā nogalinātie četri ebreji. 

Arī laikraksts Yediot Aharono ziņoja, ka Olands izturējies noraidoši pret Netanjahu. 

"Pirms Netanjahu sāka savu runu, prezidents Olands aizgāja (..). Iespaidīgā musulmaņu kopienas līderu delegācija, kas piedalījās ceremonijā, arī izvēlējās doties prom," ziņoja laikraksts. 

Netanjahu rīcība izpelnījās kritiku arī Izraēlas komentētāju vidū. 

"Bija apkaunojoši, lai neteiktu kaunpilni, redzēt Izraēlas premjerministru vakar mēģinām iespiesties autobusā, kurā viņam nebija jākāpj, apņēmīgi virzoties no otrās rindas uz līderu rindu (..), sēru gājienā uzvedoties kā vēlēšanu mītiņā," vēstīja labā spārna laikraksta Maariv komentētājs Bens Kaspits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits