Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Degvielas tirgotāji: ES sankcijas Krievijas naftas produktiem degvielas iztrūkuma draudus Latvijā nerada

Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas Krievijas naftas produktiem nerada draudus degvielas produktu iztrūkumam Latvijas tirgū, aģentūrai LETA norādīja mazumtirgotāju AS Virši-A un SIA Neste Latvija vadītāji.

Pērn 5.decembrī stājās spēkā ES sankcijas Krievijas naftas kā izejmateriāla piegādēm pa jūras ceļiem, savukārt šogad 5.februārī stāsies spēkā ES sankcijas Krievijas naftas produktiem, piemēram, dīzeļdegvielai. 

Kā pauda "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība, sagaidāms, ka tas radīs papildus spiedienu uz degvielas cenām, ko jau var vērot pēdējo dažu nedēļu laikā, kad naftas produktu cenas biržā pakāpeniski aug. "Iemesls šai cenas pieauguma tendencei ir tas, ka kopumā ES paliks bez līdzšinējā lielākā dīzeļdegvielas piegādātāja reģionā," pauda Vība, norādot, ka attiecīgi ES būs jāturpina pielāgošanās jaunajai realitātei un būtiski jāpalielina dīzeļdegvielas imports no piegādātājiem ārpus Eiropas.

Viņš skaidroja, ka arī Latvija naftas produktu apritē nav atrauta no kopējā Eiropas tirgus, jo produktu iepirkuma pārorientācija no citiem globāliem tirgiem (naftas pārstrādes rūpnīcām) rada attālākus, sarežģītākus degvielas loģistikas ceļus, kas kopumā rada gala produkta sadārdzinājumu. 

Vība uzsvēra, ka, runājot par naftas produktu pieejamību, "Virši-A" un arī vairums citu degvielas tirgotāju Latvijā spēj pilnībā nodrošināt nepieciešamos piegādes apjomus, kā arī produkta izcelsmes neatkarību no Krievijas naftas izejvielām, tāpēc produkta pieejamības risks reģionā pašlaik nav saskatāms. 

Arī degvielas mazumtirgotāja "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis norādīja, ka saistībā ar naftas un naftas produktu importa aizlieguma stāšanos spēkā neredz draudus, ka Latvijas tirgū varētu rasties degvielas iztrūkums. 

"Naftas pārstrādes uzņēmumiem ir bijis pietiekoši ilgs laiks, lai sagatavotos šo sankciju ieviešanai un pārplānotu savas loģistikas ķēdes," pauda Beiziķis, piebilstot, ka "Neste" jau pagājušajā gadā veica izmaiņas naftas piegādēs, līdz ar to uzņēmums jau savlaicīgi ir bijis gatavs šim naftas produktu importa aizliegumam.

Latvijas degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektore Ieva Ligere aģentūrai LETA norādīja, ka šobrīd saistībā ar ES 6.sankciju paketes stāšanos spēkā pilnā apmērā 5.februārī situācija Latvijas degvielas tirgū ir bez izmaiņām, un nav nekādu pazīmju par ārkārtas situāciju.

Viņa skaidroja, ka nozarē satraukums nepastāv, jo noslēgtie piegādes līgumi tiek pildīti. "Degvielas tirgotājiem ir noslēgti līgumi uz gadu ,un piegādes notiek. Nav zināms, ka netiktu saņemta degviela. ES 6.sankciju paketes ietekme būs redzama pavasarī vai vasarā, bet ne tagad," pauda Ligere.

Viņa arī norādīja, ka jebkuras izmaiņas Eiropas degvielas tirgū atsauksies uz Latviju, un cenu izmaiņas ir degvielas biržā visā Eiropā. "Pagaidām nav pazīmju dramatiskām degvielas cenu izmaiņām, kopumā degvielas cenas pieaug no decembra sākuma," skaidroja LDTA izpilddirektore. 

Kā ziņots, 5.decembrī stājās spēkā Rietumvalstu noteiktie cenas griesti Krievijas naftai 60 ASV dolāru apmērā par barelu un ES embargo Krievijas naftai, kas tiek transportēta pa jūras ceļiem. Savukārt citu pārstrādāto naftas produktu imports var turpināties līdz 5.februārim ar nosacījumu, ka uzņēmumi līgumu par importu parakstījuši līdz 4.jūnijam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits