Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Bulgārijas pareizticīgo baznīcas priekšgalā stājies pprokrievisks patriarhs

Par Bulgārijas pareizticīgo baznīcas patriarhu kļuvis 52 gadus vecais līdzšinējais bīskaps Daniils (īstajā vārdā Atanass Nikolovs), kurš ir noskaņots uzturēt labas attiecības ar Krievijas pareizticīgo baznīcu un neatzīst Ukrainas pareizticīgo neatkarību no Maskavas patriarhāta.

Ziņu aģentūra AP atgādina, ka bulgāru pareizticīgo bīskapu sanāksmi nācās izsludināt pēc tam, kad martā 78 gadu vecumā aizsaulē aizgāja patriarhs Neofīts, kurš baznīcu bija vadījis kopš 2013. gada. Viņš pārstāvēja to baznīcas spārnu, kas sliecās veidot labas attiecības ar no Maskavas neatkarīgajiem ukraiņu pareizticīgajiem un ne reizi vien savās lūgšanās nosodīja Krievijas agresiju pret Ukrainu. Daniils ir pretējās nometnes līderis – viņš neatzīst ukraiņu pareizticīgo neatkarību, publiski kritizējis tos garīdzniekus, kuri Krieviju sauc par agresorvalsti, kā arī iebildis pret pagājušā gada nogalē Bulgārijas valdības pieņemto lēmumu izraidīt vienu krievu un divus baltkrievu garīdzniekus, kuri tika turēti aizdomās par spiegošanu Maskavas labā.

Beidzamajos mēnešos gan Bulgārijas pareizticīgo baznīcā, gan arī sabiedrībā (gandrīz 80% bulgāru sevi identificē kā pareizticīgos) bijusi novērojama šķelšanās un konflikti, raksta Reuters. Tagad šai cīņai, kas lielā mērā notika aizkulisēs, uz laiku varētu būt pielikts punkts, uzvaru gūstot Daniila piekritējiem. Divi viņa konkurenti uz patriarha posteni bīskapu sanāksmē guva samērā nelielu atbalstu.

Jau dažas stundas pēc jaunā patriarha apstiprināšanas viņš oficiāli stājās amatā greznā ceremonijā, kas bija sarīkota Sofijas Ņevas Aleksandra katedrālē, vēsta Euronews. Šo pasākumu apmeklēja Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs I, kurš 2019. gadā piešķīra Ukrainas pareizticīgo baznīcai autonomijas tiesības, kā arī Krievijas, Gruzijas, Grieķijas, Ziemeļmaķedonijas un Serbijas pareizticīgo baznīcu augsta ranga pārstāvji.

Jaunais patriarhs, stājoties amatā, izvairījās no politiskiem paziņojumiem, tā vietā uzsvaru liekot uz nepieciešamību saglabāt tradicionālās ģimenes vērtības un nenovērsties no ticības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits