Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pasaulē lēnām samazinās piespriesto nāves sodu skaits

Pasaulē arvien vairāk valstu atsakās no nāvessoda, lai gan tendence atcelt šo soda veidu joprojām dēvējama par lēnu. Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Amnesty International savā jaunākajā ziņojumā vēsta, ka, neskatoties uz nāvessoda izpildes atgriešanos tādās valstīs kā Indija, Japāna, Pakistāna un Gambija, pēc organizācijas domām, nepieļaujamo soda veidu īsteno tikai atsevišķas valstis un it visos pasaules reģionos manāma tendence aizliegt nāvessodu.

Amnesty International uzsvērusi: «Tikai katra desmitā valsts pasaulē izpilda nāvessodu. Šo valstu līderiem vajadzētu sev pavaicāt, kāpēc viņi aizvien izmanto šo cietsirdīgo un necilvēcīgo soda veidu, no kā atsakās pārējā pasaule.»

Valstis, kurās visvairāk cilvēkiem tiek izpildīts nāvessods, ir Ķīna, Irāna, Irāka, Saūda Arābija un ASV. Ķīnā, kas noklusē datus par nāvessoda izpildi, pērn dzīvība atņemta tūkstošiem cilvēku. Tas ir vairāk nekā visās pārējās pasaules valstīs kopā.

Savā ziņojumā organizācija īpaši uzsvērusi, ka Latvija kļuvusi par 97. valsti pasaulē, kas pilnībā atteikusies no nāvessoda. Lai gan Latvija jau 1995. gadā atcēla nāvessodu, līdz pat pagājušajam gadam likumdošana to pieļāva īpaši smagos noziegumos kara apstākļos.

2012. gadā nāvessods izpildīts 21 pasaules valstī, kas ir tikpat daudz, cik 2011. gadā, taču jāatgādina, ka pirms desmit gadiem nāvessods tika izpildīts 28 valstīs. Pērn pasaulē nāvessods izpildīts vismaz 682 cilvēkiem, kas ir par diviem vairāk nekā gadu pirms tam. Taču 2012. gadā nāvessods piespriests 1722 cilvēkiem 58 valstīs, kas ir mazāk nekā 2011. gadā, proti, tolaik nāvessods piespriests 1923 cilvēkiem 63 valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits