Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kanāda izraida Ķīnas diplomātu, kurš apsūdzēts iebiedēšanas mēģinājumā

Kanāda pirmdien paziņoja par Ķīnas diplomāta izraidīšanu, kurš apsūdzēts mēģinājumā iebiedēt pret Pekinu kritiski noskaņotu Kanādas parlamenta deputātu, un šis solis izraisīja jaunu diplomātisku strīdu starp abām valstīm.

Kanādas ārlietu ministre Melānija Džolija, pasludinot šo diplomātu par "persona non grata", paziņoja, ka Kanāda "necietīs nekāda veida ārvalstu iejaukšanos savās iekšējās lietās".

"Mēs saglabājam stingru apņēmību, ka mūsu demokrātijas aizstāvēšana ir vissvarīgākā," sacīja ministre. Džolija piebilda, ka ārvalstu diplomāti ir brīdināti, ka par šādu uzvedību viņi tiks sūtīti uz mājām.

Ķīna "stingri nosodīja" Kanādas lēmumu, paziņoja, ka tas balstīts uz "nepamatotām" apsūdzībām, un solīja, ka tam būs sekas.

Saskaņā ar informēta ziņu avota teikto Ķīnas konsulāta Toronto ierēdnim Džao Vejam ir jāatstāj Kanāda piecu dienu laikā.

Džao izraidīšana saistīta ar Kanādas mediju ziņu, ka Ķīnas izlūkdienests plānojis vērsties ar sankcijām pret Kanādas parlamentārieti Maiklu Čongu un viņa radiniekiem Honkongā par to, ka Čongs 2021.gada februārī balsoja par ierosinājumu nosodīt Pekinas rīcību Sjiņdzjanā kā genocīdu pret uiguriem. 

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ir pakļauts augošam spiedienam ieņemt stingru nostāju pret Pekinu pēc tam, kad pēdējos mēnešos kļuva zināms, ka Ķīna mēģinājusi ietekmēt Kanādas vēlēšanas 2019. un 2021.gadā.

Abu valstu attiecības ir saspīlētas kopš 2018.gada, kad Kanādā tika aizturēta uzņēmuma "Huawei" finanšu direktore Mena Vaņdžou un Pekina uz to atbildēja, aizturot divus Kanādas pilsoņus Ķīnā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits