Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lietuvas skolotāji mēneša beigās plāno sākt streiku

Pēc piektdien notikušā brīdinājuma streika Izglītības darbinieku arodbiedrība (LŠDPS) neatkāpjas no plāniem septembra beigās organizēt ilgtermiņa streiku un skolotāju gājienu, kā arī ir iesniegusi pieteikumu, lai saņemtu atļauju Viļņā rīkot piketus.

"Mēs gatavojamies," ziņu aģentūrai BNS teica arodbiedrības vadītājs Andrjus Navicks, atzīstot, ka sarunu ceļā necer vienoties ar ministriju.

Ceturtdien arodbiedrība iesniedza pieteikumu, lai saņemtu atļauju mēnesi organizēt dažādus piketus pie Izglītības, zinātnes un sporta ministrijas ēkas un laukumā pie parlamenta ēkas.

Navicks informēja, ka atļauja lūgta piketu rīkošanai no 29.septembra rīta līdz 28.oktobrim. Viņš pieļāva, ka piketi varētu notikt arī tikai vienā no abām vietām.

"Skolotāji, kuri piedalīsies streikā, mēnesi nestrādās," viņās paziņoja.

Kā klāstīja arodbiedrības vadītājs, skolotāju pulcēšanās vietā tiks izveidota telts un tiks organizētas aktivitātes.

Viļņas pašvaldībā informēja, ka piketu atļaujas izsniegšanu varētu izskatīt nākamnedēļ.

Otrdien gaidāma nākamā LŠDPS un ministrijas sarunu kārta. Navicks pauda gatavību sarunas turpināt līdz pat streika dienai un to atcelt "tās pašas dienas agrā rītā".

LŠDPS pieprasa skolotāju algas no septembra paaugstināt par 20% un janvārī tās celt vēl par 30%. Tāpat arodbiedrība prasa samazināt skolēnu skaitu klasē.

Lietuvas izglītības, zinātnes un sporta ministrs Gintauts Jakšts norādījis, ka skolotāju algas atbilstoši iepriekš nolemtajam tika paaugstinātas janvārī un nav iespējams tās paaugstināt arī septembrī.

Arī premjerministre Ingrīda Šimonīte atkārtoti paziņoja, ka nākamgad skolotāju algas tiks celtas līdz 130% no valstī vidējās algas. Politisko partiju vienošanās paredz, ka to darīs divos posmos - janvārī un septembrī. Viņa uzsvērusi, ka daļa arodbiedrības prasību nav izpildāmas.

Savas prasības paziņojusi arī Lietuvas Izglītības un zinātnes arodbiedrība. Arī to vidū ir skolotāju algu celšana un skolēnu skaita klasēs samazināšana. Arodbiedrība pieļauj streika iespējamību, ja prasības netiks izpildītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits