Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesā Džordža Floida nāvē vainoto policistu

Šonedēļ ASV sākusies tiesas prāva pret policistu, kuram izvirzīta apsūdzība par pērn aizturēšanās laikā tumšādainā Džordža Floida nonāvēšanu. Notikušais izraisīja plašus pret rasu nevienlīdzību vērstus protestus valstī un arī citviet. Lai gan pierādījumu netrūkst, Floida ģimenes advokāts lietu raksturo kā "smagu".

Smaga lieta

ASV cilvēktiesību aktīvisti jau gadu desmitiem runā par likumsargu un tiesu sistēmas nevienlīdzīgo attieksmi pret nebaltādainajiem amerikāņiem, taču tieši Floida slepkavība 25. maijā kļuva par nozīmīgu brīdi diskusijā par valstī valdošo sistēmisko rasismu. Pētnieki uzskata, ka īpaši svarīgi bija nonāvēšanas aculiecinieku uzņemtie videomateriāli, kuros bija redzams, kā baltādainais policists Dereks Šovēns, iespiedis ceļgalu tumšādainā vīrieša kaklā, ignorēja aizturētā ciešanas.

Šos videomateriālus, kā ziņo AP, šonedēļ sāktajā tiesas prāvā pret Šovēnu zvērinātajiem demonstrēja apsūdzības uzturētājs prokurors Džerijs Blekvels, norādot, ka vīrietis 27 reizes policistam sacījis, ka nevar paelpot. "Viņš uzlika ceļgalus uz muguras un kakla, spiežot un beržot, līdz pēdējā elpa, nē, dāmas un kungi, līdz dzīvība tika izspiesta," vēršoties pie zvērinātajiem, video komentēja prokurors, atgādinot, ka Floids tika aizturēts par viltotas 20 dolāru banknotes izmantošanu. 

Savukārt nu jau no amata atstādinātā policista aizstāvis Ēriks Nelsons norādīja, ka Šovēns darīja savu darbu, jo aizturētais pretojās policistu centieniem viņu iesēdināt automašīnā. Aizstāvība noraida, ka policista pielietotās metodes ir bijušas vainojamas nāvē. Viņi uzskata, ka vīrieša ķermenī atrastās apreibinošās vielas kopā ar iepriekš konstatēto sirds slimību, augsto asinsspiedienu un adrenalīna uzplūdu izraisīja Floida nāvi. 45 gadus vecais policists, ja tiks atzīts par vainīgu, var tikt notiesāts uz 40 gadiem cietumā.

Šis ir pirmais tiesas process Minesotas štatā, kas tiek pārraidīts televīzijā. 

Lai gan prokuroru rīcībā ir virkne pierādījumu un aculiecinieku, daudzi eksperti šo tiesu raksturo kā "smagu lietu", atsaucoties uz sistēmisko rasismu ASV. "Mēs zinām – ja Džordžs Floids būtu baltādainais un viņš būtu cietis šo sāpīgo, mokošo nāvi ar policista ceļgalu uz viņa kakla, neviens, neviens neteiktu, ka šī ir smaga lieta," komentējis Floidu ģimenes advokāts Bens Kramps. Lietas izskatīšana varētu prasīt četras nedēļas, raksta BBC. 


Globāla problēma

Mineapolisā strādājošais psihologs Bravada Gerets-Akinsanja raidstacijai NPR sacījis, ka šonedēļ sāktais tiesas process tumšādaino kopienā ir "uzplēsis rētas". Viņaprāt, cilvēki izjūt trauksmi un baidās, ka Floida nonāvēšana paliks nesodīta. Pie tiesu nama, kā vēsta CNN, šonedēļ pulcējās simtiem cilvēku, turot rokā plakātus ar nogalinātā vīrieša attēlu un uzrakstiem – "Taisnu tiesu Džordžam!". 

Pēc Dž. Floida nāves daudzviet ASV sākās diskusijas par policiju un tās vietu sabiedrībā. The New York Times, apkopojot datus par protestiem, secināja, ka tumšādaino tiesību kustība Black Lives Matter varētu būt plašākā kustība valsts vēsturē. Daudzviet popularitāti guva idejas par policijas darba pārformēšanu, daļu no līdzekļiem novirzot garīgās veselības speciālistiem un citiem sabiedrības atbalsta mērķiem, jo, kā norāda eksperti, ASV likumsargi nav apmācīti risināt konfliktsituācijas, nepielietojot spēku un ieročus. 

Skaļais gadījums pērn aktualizēja problēmas arī citviet pasaulē. Piemēram, Lielbritānijā, kur globālā pandēmija izgaismoja rasu nevienlīdzības aspektus veselības aprūpē, vasarā aktīvisti, kuri piedalījās protestu gājienos visā valstī, Bristolē aizvāca vergu tirgotāja Edvarda Kolstona statuju. Līdzīgi protesti notika arī citviet Rietumeiropā, Dienvidamerikā un Austrālijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits