Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Saskaņā ar jauno Baidena plānu ASV pilsonību varētu iegūt pusmiljons nelegālo imigrantu

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija tuvākajos mēnešos atļaus ASV pilsoņu laulātajiem - ne visiem, bet konkrētam grupām - pieteikties uz pastāvīgas uzturēšanās atļaujas un, iespējams, pilsonības saņemšanu.

Saskaņā ar jauno Baidena plānu ASV pilsonību varētu iegūt pusmiljons nelegālo imigrantu.

Lai pretendētu uz šo statusu, imigrantam no pirmdienas ir jābūt nodzīvojušam Savienotajās Valstīs desmit gadus un jābūt precētam ar ASV pilsoni. Ja imigranta pieteikums tiks apstiprināts, viņam vai viņai būs trīs gadi, lai pieteiktos zaļajai kartei un saņemtu pagaidu darba atļauju. Tikmēr viņi būtu pasargāti no deportācijas.

Aptuveni 50 000 ārvalstnieku bērnu, kuru vecāki ir precējušies ar ASV pilsoni, arī potenciāli varētu pretendēt uz šo pašu procesu, norāda Baidena administrācijas augstākās amatpersonas, kuras, saglabājot anonimitāti, informēja žurnālistus par priekšlikumu.

Baidena administrācijas sagatavotajā plānā nav ietverta prasība par to, cik ilgi pārim ir jābūt precētam, un neviens no nelegālajiem imigrantiem pēc pirmdienas nekļūs tiesīgs pretendēt uz šo programmu. Tas nozīmē, ka imigranti, kuri sasniegs minēto desmit gadu robežu jebkurā laikā pēc 2024.gada 17.jūnija, nevarēs kvalificēties programmai.

Paredzams, ka pieteikšanās process būs atvērts līdz vasaras beigām, un pieteikšanās maksa vēl nav noteikta.

Sagaidāms, ka Baidens jauno plānu izklāstīs šo pēcpusdien Baltajā namā pasākumā par godu 12.gadadiena, kopš tika ieviesta programma "Attiecībā uz bērnībā ieceļojušajiem atliktie pasākumi" (DACA).

DACA tika ieviesta eksperzidenta Baraka Obamas laikā, lai pasargātu no deportēšanas tā dēvētos sapņotājus - imigrantus, kas ASV nelegāli ievesti bērnībā.

Gaidāms, ka Baidens paziņos arī par jauniem noteikumiem, kas ļaus dažiem nelegālajiem imigrantiem, uz kuriem attiecas DACA, un citiem jaunajiem imigrantiem vieglāk kvalificēties darba vīzām. Tas ļautu kvalificētajiem imigrantiem iegūt aizsardzību, kas ir spēcīgāka nekā darba atļaujas, ko piedāvā DACA, kura pašlaik saskaras ar juridiskām grūtībām un vairs nepieņem jaunus pieteikumus.

Pirms divām nedēļām Baidens nāca klajā ar vērienīgiem ierobežojumiem uz ASV un Meksikas robežas, faktiski liedzot lūgt patvērumu nelegālajiem imigrantiem, kuri šķērsojuši robežu vietās, kas nav oficiāli noteiktie ieceļošanas punkti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits