Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Par melnādainā nošaušanu apsūdz balto policisti

Prokuratūra ASV Minesotas štatā otrās pakāpes slepkavībā apsūdzējusi nu jau bijušo policisti Kimu Poteri, kura svētdien nogalināja likumsargu prasības ignorējušo Danti Raitu. Pieredzējusī policijas darbiniece apgalvo, ka pieļāvusi traģisku kļūdu, jo vēlējusies pret jaunieti izmantot nevis pistoli, bet elektrošoka ierīci Taser. Taču policiste ir baltā, bet upuris – melnādainais, un uzliesmojušas kārtējās protesta akcijas, afroamerikāņu aktīvistiem un viņu atbalstītājiem apgalvojot, ka slepkavība neesot bijusi netīša.

Traģēdija notika tikai aptuveni 15 kilometru no tiesas zāles, kurā otro nedēļu turpinās prāva pret citu policistu – Dereku Šovēnu, kurš pērnā gada maijā nogalināja melnādaino Džordžu Floidu. Pēc šīs slepkavības nemieri pārņēma daudzas Savienoto Valstu pilsētas un spēkā pieņēmās kustība Black Lives Matter, kas uzskata, ka ASV vairākums balto policistu ir rasisti.


Draud 10 gadu cietumā

Nakts uz ceturtdienu bija jau ceturtā pēc kārtas, kad pie Mineapolisas priekšpilsētas Bruklinsenteras policijas ēkas pulcējās vairāki simti protestētāju, pieprasot, lai 20 gadu vecā Raita slepkavībā vainojamā Potere tiktu bargi sodīta, raksta AP. Trešdien pēc oficiālo apsūdzību izvirzīšanas 48 gadus vecā sieviete gandrīz visu dienu pavadīja iepriekšējās izmeklēšanas izolatorā, taču tika atbrīvota pēc 100 000 dolāru (83 570 eiro) lielas drošības naudas iemaksāšanas. Minesotas likumi paredz, ka par otrās pakāpes slepkavību draud līdz desmit gadiem ilgs cietumsods, taču apsūdzībai būs jāpierāda, ka apsūdzētā "pieļāvusi sodāmu nolaidību, neapdomīgi riskējot un apzinoties, ka šis risks var novest pie kāda cilvēka nāves vai nopietniem miesas bojājumiem", skaidro BBC.

Potere (tāpat kā vietējās policijas priekšnieks Tims Genons) jau ir atvaļinājusies. Viņas nolīgtie advokāti nav vēlējušies komentēt aizstāvības līniju, taču nav šaubu, ka uzsvars tiks likts uz cilvēcisku kļūdu, raksta AP. "Eksperti apgalvo, ka gadījumi, kad policijas virsnieki kļūdās un Taser vietā izmanto šaujamieroci, ir reti. Tā notiek vidēji mazāk nekā reizi gadā visas valsts mērogā," norāda ziņu aģentūra. Par labu policistei varētu liecināt fakts, ka internetā izplatītajā incidenta videoierakstā dzirdams, ka viņa Raitam, kurš pretojas un mēģina bēgt, draud tieši ar Taser pielietošanu, bet pēc šāviena neizpratnē un satraukumā iekliedzas, ka sašāvusi cilvēku. Upura ģimenes nolīgtais advokāts Bens Kramps gan uzsver, ka ne par kādu kļūdu nevar būt ne runas. "26 gadus nodienējusi policiste zina, ar ko atšķiras pistole no Taser," viņa teikto citē BBC.

Līdzīgās domās ir arī daudzi no tiem, kuri pulcējās protesta demonstrācijā pie policijas ēkas, cilvēki arī norādījuši, ka nav pareizi, ka slepkavai atļauj atvaļināties no policijas, nevis atlaiž viņu. Naktī uz ceturtdienu lielu nekārtību nav bijis, taču policistiem nācies izmantot piparu gāzi, kad protestētāji sākuši apmētāt ēku ar dažādiem priekšmetiem un atteikušies izklīst, iestājoties pilsētā noteiktajai komandantstundai.


Floida prāvas ietekme

Protestētāji cenšas vilkt paralēles starp šo notikumu un Floida slepkavību. Otrdien abu upuru tuvinieki tikās un kopīgi pieprasīja, lai amerikāņu policija beigtu slepkavot neapbruņotus melnādainos valsts iedzīvotājus, raksta AP. Floida brālis Filonaizs paziņoja, ka ļaudis visā pasaulē ir šokēti, uzzinot, ka nogalināts kārtējais afroamerikānis. Bruklinsenteras policija ierīkojusi nožogojumus pie Poteres mājas, tur nepārtraukti dežurē arī policijas patruļas, jo ir bažas, ka protestētāji mēģinās sarīkot kādu akciju pie bijušās policistes dzīvesvietas.

Tikmēr tiesas prāvā pret Floidu nogalinājušo Šovēnu sākusies aizstāvības liecinieku uzklausīšana, ziņo AP. Bijušais Mērilendas štata galvenais tiesu medicīnas eksperts Deivids Foulers, kurš pensionējies pirms dažiem gadiem, apstrīdējis prokuroru izsaukto kolēģu atzinumu, ka Floida nāvi izraisījis tikai tas, ka Šovēns vairāk nekā deviņas minūtes ar ceļgalu spiedis bojāgājušā kaklu, cenšoties panākt, lai aizturamais pārstātu pretoties. Foulers norādījis, ka 48 gadus vecais upuris bijis narkomāns un šī atkarība nevarēja neatstāt negatīvu iespaidu uz viņa veselības stāvokli. Atsaucoties uz sākotnēji veikto ekspertīzi, Foulers atgādinājis, ka arī aizturēšanas brīdī Floids atradies narkotisko vielu ietekmē. Kombinācijā ar satraukumu un fizisko piepūli tieši tas varēja izraisīt sirdsdarbības apstāšanos, ir pārliecināts eksperts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits