Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Varam lepoties ar nacionālo farmāciju

Stabilas attīstības sekmēšanai valstij skaidri jādefinē savs skatījums par farmācijas nozares nozīmi tautsaimniecībā, sarunā ar Guntaru Gūti uzsver a/s Olainfarm padomes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Iepriekšējo reizi, kad ar jums runājām par farmācijas nozari un tostarp a/s Olainfarm, bijāt vēl tikai izvirzīts kā Olainfarm padomes locekļa kandidāts. Akcionāri savu izvēli ir izdarījuši un esat ievēlēts padomē, kas savukārt jūs ievēlējuši par padomes priekšsēdētāju. Ir gan pagājušas tikai dažas nedēļas, tomēr – vai jau izdevies iepazīties ar situāciju uzņēmumā? Vai tā atbilst tam, ko zinājāt iepriekš?

Šādām domām droši vien tik īsā laikā nevajadzētu mainīties. Jaunievēlētā padome šo nedēļu laikā tiešām intensīvi strādā, iepazīstas ar dokumentiem, tostarp stratēģijas dokumentiem, tiekas ar dažāda līmeņa struktūrvienību vadītājiem. Viens no pirmajiem svarīgākajiem lēmumiem bija saistīts ar valdes darba stabilu nodrošināšanu, tādēļ apstiprinājām jaunu valdes locekli.

Tas, ko redzam šodien – uzņēmumam ir ļoti labas iespējas attīstībai. Protams, iepriekšējais nenoteiktības periods kaut kādā mērā ietekmēja uzņēmuma darbu, tostarp arī iepriekšējā padome dažādu iemeslu dēļ nelēma par uzņēmumam stratēģiski svarīgiem jautājumiem, līdz ar to jaunajai padomei tagad nākas nedaudz saspringtā tempā strādāt, lai nodrošinātu Olainfarm raitu darbu turpmāk.

Farmācija ir joma, kur visas darbības un procedūras ir ļoti stingri reglamentētas – produktu izstrāde, to reģistrācijas process un tamlīdzīgas darbības, kas prasa arī noteiktu laika posmu, lai to paveiktu. Tādēļ pazaudētais laiks un iespējas iepriekšējā periodā būtībā ir tā lielākā zudusī vērtība uzņēmuma attīstības ceļā. Šis ir arī iemesls jaunās padomes un valdes intensīvajam darbam pēdējās nedēļās. Tikpat svarīgi mums šobrīd ir apliecināt ikvienam uzņēmuma akcionāram, darbiniekam un arī sabiedrībai, ka uzņēmumā iestājusies prognozējamība un stabilitāte. Tieši tāpat kā pārliecība, ka sasniegsim gan šā gada plānotos darbības rezultātus, gan arī turpmāku izaugsmi. Un te jāpiebilst – uzņēmuma nākotne ir cieši saistāma ar jaunu produktu radīšanu un jaunu tirgu apgūšanu. 

Kādas ir sajūtas – vai darbinieki jūtas stabili par uzņēmuma un arī savu darba vietu stabilu nākotni? 

Nestabilitāte un nedrošība nekad nenāk par labu darba kvalitātei. Tādēļ cenšamies cilvēkiem uzsvērt, ka uzņēmumam jāturpina stabili strādāt un jāattīstās. Arī no sarunām ar darbiniekiem sajutām, ka cilvēkiem ir svarīga Olainfarm nākotne un viņi ir uzņēmumam pilnībā lojāli, tostarp arī grūtākos laikos savas kompetences ietvaros nodrošinot iecerēto mērķu sasniegšanu. Vienlaikus jāatzīst, ka uzņēmumā ir vakantas darba vietas, tādēļ personāla stiprināšana un nokomplektēšana arī ir viena no galvenajām padomes un valdes prioritātēm, jo sekmīga un stabila uzņēmuma attīstība vislielākajā mērā ir atkarīga tieši no tajā strādājošajiem profesionāļiem. 

Cik lielā mērā uzņēmuma attīstību var ietekmēt kādi ārējie faktori?

Latvija var lepoties ar nacionālo farmācijas uzņēmējdarbību, uzņēmumiem, kuri kopš neatkarības atjaunošanas ir veiksmīgi  attīstījušies lielas starptautiskas konkurences apstākļos un arī krīzes situācijās pierādījuši savu veiktspēju. Taču nozares tālākai veiksmīgai attīstībai ļoti būtisks ir valsts definēts skaidrs redzējums par to, kādu vietu farmācijas nozarei tautsaimniecībā tā saredz gan Latvijas, gan Baltijas, gan pasaules kontekstā. Jāatzīst – šeit valstij ir vēl daudz darāmā, un pirmais, ko nozares dalībnieki jau ilgu laiku gaida – nacionālās farmācijas nozares stratēģijas apstiprināšanu. Taču aizvien nav redzēts pat stratēģijas projekts un arī pēdējā laikā nav notikušas savstarpējās sarunas par šo tēmu. Protams, veselības jomā patlaban ir virkne citu prioritāšu, tostarp Covid-19 pandēmija, bet tajā pašā laikā nozares dalībniekiem nākas saskarties ar atsevišķām normatīvu "raustīšanām", kas nevis uzlabo, bet sarežģī darbu nozarē. Šeit kā uzskatāmu piemēru varu minēt nesaprotamās izmaiņas aptieku darbības jomā, kas nozares skatījumā ir nepārdomātas un nenodrošinās deklarēto mērķu sasniegšanu. Neskatoties uz vairākkārtēju šī projekta noraidīšanu gan no nozares profesionāļu un organizāciju, gan arī citu ministriju puses, Veselības ministrija neatlaidīgi virza tās izskatīšanai valdības sēdē, it kā tā būtu vienīgā neatrisinātā problēma. Tomēr ir jāsaprot prioritātes, lai pieņemtie lēmumi dotu pozitīvu ieguvumu gan nozarei, gan visiem iedzīvotājiem. Šobrīd pieņemtie lēmumi tā neļauj domāt.

Atļaušos nedaudz interpretēt jūsu teikto, norādot, ka stratēģijas trūkums un arī raustīšanās pa normatīviem ir sava veida akmens Veselības ministrijas dārziņā... Protams, Covid-19 ir milzīga problēma, tomēr tāpēc taču nevaram nedomāt par nākotni kaut piecu gadu termiņā un nelemt par stratēģisko attīstību...

Pilnībā piekrītu! Ir ārkārtīgi būtiski plānot ilgtermiņā, turklāt rūpes par cilvēka veselību ir nepārtraukts ilgtermiņa darbs. Jābūt skaidram redzējumam par prioritātēm, nozares attīstības galvenajiem virzieniem, turklāt visos līmeņos – primārajā veselības aprūpē, farmaceitiskajā darbībā un citos. Turklāt zāļu pieejamība ir viens no būtiskajiem faktoriem šajā jomā, tādēļ ikvienā valstī ir svarīgi nodrošināt gan izpētes, gan ražošanas, gan izplatīšanas sektorus un, protams, atbilstošu finansējumu zāļu kompensācijai, lai sabiedrībai būtu pilnīga drošība par veselības aprūpes jomas visu sektoru pieejamību. Un šajā kontekstā tieši vietējā farmaceitiskā ražošana ir stratēģiski ļoti nozīmīgs posms, kas var vismaz pamata vajadzību līmenī radīt pašpietiekamību zāļu pieejamības jomā. Taču šeit jau atkal nākas atgriezties pie valsts stratēģijas iztrūkuma – tā kā šodien mums farmācijas nozarē šā plānošanas dokumenta nav, situācija no valstiskā viedokļa ir diezgan bēdīga un tad arī piedzīvojam fragmentāras aktivitātes normatīvu grozīšanā, taču kopējas stratēģijas trūkuma dēļ varbūt pat labi domāts lēmums reālajā dzīvē rada jaunas problēmas gan biznesam, gan sabiedrībai kopumā. 

Skaidrs, ka ar Covid-19 mums nāksies rēķināties diezgan ilgi, līdz ar to, visticamāk, arī nākamajos gados būtiska būs vakcinācija pret vīrusu. Pavasarī daudz tika runāts par iespējām vakcīnas ražot Latvijā, pēdējā laikā par šo tēmu iestājies klusums. Vai nozare, tostarp Olainfarm, varētu šo iespēju apsvērt? Vienlaikus gan skaidrs, ka bez valsts atbalsta tas būtu pilnīgi neiespējami.

Taisnība, bez valsts līdzdalības Latvijas uzņēmumi šo projektu nevarētu īstenot, zinot, cik laika, darba un finanšu ietilpīgs ir jaunu medikamentu radīšanas process. Vakcīnu ražošana būtu sava veida sadarbības projekts starp valsti un farmācijas uzņēmējiem. Arī Olainfarm šāds projekts ir apspriests, bet pagaidām atlikts, taču jaunā padome kopā ar valdi noteikti to rūpīgi izvērtēs un izlems par tālāko virzību.

Taču būtiski saprast – var, protams, vienoties ar kādu ārvalstu vakcīnas izstrādātāju un pēc viņu tehnoloģijas ražot vakcīnu Latvijā, taču tā būtu vairāk tāda ātra akūto vajadzību nodrošināšana valsts iedzīvotājiem. Tomēr, kā zinām, arī pat ar ES aktīvu iesaistīšanos šī iecere tā arī netika realizēta. Taču, ņemot vērā, ka Latvijā farmācijas jomā strādā cilvēki, kas spēj nodrošināt pilnu medikamenta izstrādes ciklu – izpēti, izstrādi, ražošanu –, ja spēsim panākt vienošanos par kopēju valstisku pieeju šīs specifiskās produktu grupas projekta īstenošanai, tas būs daudz augstākas pievienotās vērtības produkts, ar ko spēsim nodrošināt vietējo tirgu un arī sekmīgi eksportēt. Un Latvijas farmācijas uzņēmumi jau daudzkārt ar tā sauktajiem klasiskajiem medikamentiem ir apliecinājuši, ka spēj nodrošināt medikamenta izstrādes un ražošanas pilnu ciklu, un šie medikamenti ir atzīti un pieprasīti dažādās pasaules valstīs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas