Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Pasaules diktāts latviešu valodā šogad notiks tikai tiešsaistē

Valodas izaicinājums

Šogad – šoreiz 7. novembrī plkst. 12.15 – jau ierasti norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā, kas ikvienu Latvijā un jebkur citur pasaulē aicina praktiski pārbaudīt savas latviešu valodas pareizrakstības prasmes.

Lai gan iepriekš bija plānots, ka no 19. oktobra sāksies interesentu pieteikšanās klātienes dalībai pasaules diktātā latviešu valodā, pagājušajā nedēļā, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju Latvijā, diktāta rīkotāji – nodibinājums Pasaules valoda – to šoreiz organizēs tikai un vienīgi tiešsaistē.

Līdz ar to diktātu nebūs iespējams rakstīt klātienē kādā no 11 pilsētām Latvijā, kā bija iecerēts iepriekš, taču ikviens savas latviešu valodas prasmes tajā varēs pārbaudīt tiešsaistē vietnē www.raksti.org, skatoties tiešraidi no Latvijas Nacionālās bibliotēkas Rīgā un bez iepriekšējas reģistrācijas. 

Šī būs jau sestā reize, kad pasaules diktāts latviešu valodā notiks vienlaikus Latvijā un visā pasaulē. Kā aģentūrai LETA stāsta nodibinājuma Pasaules valoda valdes loceklis Raimonds Grants, ar katru gadu diktāta kārtotāju skaits pieaug: 2019. gadā pasaules diktātu latviešu valodā klātienē un tiešsaistē visā pasaulē rakstīja 2042 dalībnieki, 2018. gadā – 1648 dalībnieki, 2017. gadā – 935 dalībnieki, 2016. gadā – 789 dalībnieki, bet 2015. gadā – 920 dalībnieku.

Šogad aptuveni 300 vārdu garo tekstu īpaši diktātam radījis dzejnieks, publicists un tulkotājs Ilmārs Šlāpins, un to Rīgā, Gaismas pilī, diktēs aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa. 

Līdzīgi kā pērn, diktāts tiks translēts arī tiešajā ēterā Latvijas Radio raidījumā Kultūras rondo, kur interesenti varēs pierakstīt diktātu, klausoties radio, lai vēlāk salīdzinātu savu veikumu ar oriģināltekstu.

Tāpat otro gadu pēc kārtas diktātam ir pievienojusies Latvijas Neredzīgo bibliotēka, lai sniegtu iespēju neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem izmēģināt savas spējas diktāta rakstīšanā, informēja Grants.

Viņš uzsvēra, ka atzīmes netiks liktas, diktātu varēs rakstīt, gan norādot savu vārdu, gan anonīmi, jo iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju ikvienam novērtēt savas zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā.

Pēc uzdevuma izpildīšanas tiešsaistē kļūdu labojumu varēs apskatīt savā e-pastā aptuveni mēnesi pēc pasākuma norises. 

Diktāta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīs un apstiprinās Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača.

Paredzēts, ka labāko rezultātu ieguvēji arī šogad tiks apbalvoti ar grāmatām no uzņēmuma Jāņa Rozes grāmatnīca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas