Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Vakcīnas var izraisīt reakcijas

No pērnā gada 28. decembra Latvijā sākta mediķu vakcinācija pret Covid-19, un daudzi jau saņēmuši vakcīnas otru devu, lai iegūtu maksimālo organisma aizsargreakciju. Kā skaidro Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), visām zālēm, tostarp vakcīnām, var būt blakus parādības jeb sagaidāmā organisma reakcija.

Līdz 24. janvārim Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) saņemti 136 ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blakus parādībām jeb blaknēm. Šajā laika posmā Latvijā vakcinēti  19 022 cilvēki, līdz ar to par blaknēm ziņojis tikai mazāk nekā viens procents vakcinēto. 


Dažādas blakus parādības

ZVA ziņots gan par zināmām un lietošanas instrukcijā norādītām Covid-19 vakcīnu iespējamām blakus parādībām, gan par neparedzētām reakcijām, piemēram, tirpšanas sajūtu, vemšanu, caureju, izsitumiem. Daļai vakcinēto personu zināmas blaknes bija pēc pirmās vakcīnas devas, bet izteiktākas pēc otrās, vai arī  blakus parādības radās tikai pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas. Visbiežāk minētie vispārējie simptomi un vakcīnas ievades vietas reakcijas ir sāpes un tūska injekcijas vietā, nogurums un drebuļi. Novērotas arī sāpes ekstremitātēs, galvassāpes un reibonis, paaugstināta ķermeņa temperatūra un paaugstināts asinsspiediens. Lielākajā daļā ziņojumu norādīts, ka blaknes pēc divām līdz astoņām dienām ir pilnībā izzudušas.

Pēc vakcinācijas ar Comirnaty retāk sastopamas, tomēr bijušas tādas blakus parādības kā klepus, balss aizsmakums, izsitumi medikamentu ievades vietā, diskomforts ausī, sāpes acīs, redzes traucējumi, trauksme, bezmiegs, karstuma viļņi vai perifērs vēsums. Pagaidām konstatēts arī viens gadījums, kad pacients saslimis, pirms sasniegts terapeitiskais efekts. Pēc Moderna potes visbiežāk novērotas sāpes injekcijas vietā, nogurums, drebuļi, slikta dūša, paaugstināta temperatūra un sāpes limfmezglos.

Pētījumi ar Covid-19 vakcīnām liecina, ka pēc otrās devas saņemšanas tādas reakcijas kā sāpes un pietūkums injekcijas vietā, kā arī nogurums, drudzis un muskuļu sāpes var izpausties biežāk.

Dzīvībai bīstama smaga alerģiska reakcija pēc Covid-19 vakcīnas līdz šim pasaulē sastopama ļoti reti. Piemēram, ASV pēc Pfizer/BioNTech vakcīnas tie bijuši 11,1 gadījums uz vienu miljonu ievadīto vakcīnu devu, bet pēc Moderna vakcīnas – 2,5 gadījumi uz miljonu devu. Gandrīz visos gadījumos simptomi parādījušies 30 minūšus laikā pēc vakcinācijas. Veselībai nekaitīgas reakcijas var parādīties jebkuram cilvēkam jebkurā vecumā, pēc jebkuras vienas vai vairāku vakcīnu saņemšanas, norāda SPKC sniegtā informācija.


Iesaka nebaidīties

Starp mediķiem, kas vakcīnas Comirnaty pirmo devu saņēma 29. decembrī un pēc 21 dienas vakcinēta ar otro devu, ir Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģiskās nodaļas medmāsa Andra Reihmane. Viņa piekrita dalīties pieredzē, kas sākotnēji daudzus var arī samulsināt.

''Patlaban jūtos labi un vēlos iedrošināt vakcinēties visus, jo, manuprāt, vienīgais veids, kas var mūs pasargāt, ir vakcīnas. Redzot, kas notiek slimnīcā, ir ļoti smagi. Ar Covid-19 saslimuši gan pacienti, gan darbinieki. Uzmanība nedrīkst zust ne mirkli, jo nezinām, kurā brīdī ir iespēja inficēties, lai arī tiek ievērota dezinfekcija, ir speciāls apģērbs,'' Dienai stāsta Reihmane.

Pēc pirmās injekcijas uzreiz bijis viegls reibonis, drebuļi, pēc pāris dienām sākuši sāpēt arī limfmezgli, bet viss ātri pārgājis. Andra atklāti stāsta: ''Pēc otrās devas bija elle zemes virsū. Pirmajā dienā bija tikai nelieli drebuļi un turpināju darbu. Injekcijas vieta nedaudz sāpēja un pietūka. Nākamajā dienā kļuva arvien grūtāk strādāt, sāpēja galva un pēcpusdienā temperatūra pakāpās līdz 38,8. Sāka ļoti sāpēt muskuļi, šķita, ka izjutu katru muskuli, locītavas kļuva stīvas, sāpēja arī limfmezgli – padusēs, zem žokļa, cirkšņos. Pietūka rokas un kājas, tāpēc izlikās, ka eju kā ar stampām. Trešajā dienā viss minētais pazuda, vienīgi saglabājās nespēks un pa reizei bija sirdsklauves.''

Reihmane atzīst, ka, salīdzinot ar citiem kolēģiem, viņai blaknes bijušas visnopietnākās. Citām kolēģēm arī paaugstinājusies temperatūra, dažām bijusi slikta dūša, vēdergraizes, stipras galvassāpes, bet tām, kurām temperatūra bijusi neliela – 37,3, sāpējušas locītavas un šķitušas stīvas kājas. Visām blaknes izzudušas pēc aptuveni trim dienām. Par sava organisma reakciju viņa informējusi arī ZVA, kur šo informāciju apkopo. Par šādām iespējamām blakus parādībām norādīts arī zāļu ražotāju Pfizer un BioNTech sniegtajā vakcīnas aprakstā.

Reihmane nenoliedz, ka ir arī kolēģi, kas vēl nogaida un nevakcinējas. ''Neesmu karstas putras strēbēja un par vakcīnām meklēju pieejamo informāciju, daudz lasīju. Ātri nosliecos par to, ka tas ir jādara. Ne mazums cilvēku ir dažādas sūdzības pēc potes pret gripu, difteriju. Mēs katrs esam personība un reakcijas atšķirsies, jo katram ir arī savs sāpju slieksnis,'' skaidro medmāsa. Piemēram, pēc potes pret gripu pašai nav bijušas nekādas blakus parādības. Andra atgādina, ka pret tādu nopietnu slimību kā difterija ir jāpotējas reizi desmit gados, par ko daudzi neiedomājas un aizmirst. Bez vārda runas viņa un visa ģimene vakcinējas arī pret ērču encefalītu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas