Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Šmits: Gribam, lai mūsu speciālisti būtu sagatavoti pasaules līmenī

Par akadēmisko un ārstniecisko resursu apvienošanos ideju Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Dinu Šmitu iztaujā Romāns Meļņiks.

Rīgas Stradiņa universitātes, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāji jau kādu laiku runā par apvienības veidošanu. Kāpēc tāda būtu nepieciešama?

Par apvienības juridisko formātu vēl varam diskutēt, bet mērķis būtu panākt, lai varam pēc būtības pildīt universitātes klīnikas funkciju. Jo universitātes slimnīcai ir ne tikai jāārstē, jāaprūpē pacienti kā jebkurai slimnīcai, bet tai ir arī izglītošanas, pētniecības bāzes un metodiskās vadības funkcija.

Vai tagad ir kādas barjeras sadarbībai?

Šobrīd universitāti ar mūsu slimnīcu saista īstermiņa - vienu gadu ilgi - telpu nomas līgumi. Var teikt, studentu izglītības procesu, kurš ilgst 9-12 gadus, regulē kvadrātmetru līgums. Slimnīcas personāls, kas strādā ar studentu grupām, to dara darba laikā, par ko maksā slimnīca. Viss ir nodalīts, nav nekāda veida integrācijas. Ja ieviestu skaidrību, ka noteiktu stundu skaitu ārsts strādā ārstniecībā un noteiktu stundu skaitu ir pasniedzējs un ka viņš saņems samaksu gan par vienu, gan otru, tas būtu ļoti motivējoši un ļautu arī uzturēt kompetences līmeni, līdz ar to ieguvēji būtu arī pacienti.

Vai apvienības veidošana būs saistīta ar nepieciešamību pēc papildu naudas?

Ne vienmēr ar papildu naudu, taču, ja būvējam kādu ēku vai uzstādām aprīkojumu, ir svarīgi, lai varam izmantot gan ārstēšanai, gan apmācībai. Nav racionāli, ja slimnīca pērk aprīkojumu, ko izmanto tikai ārstēšanai, un tādu pašu pērk universitāte un uzstāda nomātās telpās slimnīcā, lai apmācītu studentus.

Vai visi iepriekš nosauktie partneri ir vienisprātis par apvienības nepieciešamību?

Izpratne par pamatprincipiem ir pilnīgi vienota. Ir nianses, kas diskutējamas. Piemēram, vai labākā forma ir apvienība, kāda varētu būt sadarbība ar Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāti - ir viedoklis, ka varētu piesaistīt arī šo augstskolu. Jebkurā gadījumā mēs neveidojam slēgtu struktūru, būs liela atvērtība arī pret citiem. 

Vai ir jau nojaušams, kad slimnīcu un augstskolas apvienība varētu būt izveidota un sākt darboties?

Domāju, ka tas notiks 2015. gada laikā. Kurā mēnesī, to paredzēt šobrīd neņemtos. Vispirms ir nepieciešams sagatavot ļoti precīzu procesu aprakstu - kā šī sadarbība funkcionēs.

Visu Romāna Meļņika interviju ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Dinu Šmitu lasiet ceturtdienas, 20.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas