Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rutkaste: Banku vēlme kreditēt vēl vairāk samazināsies

Patlaban ir pieaugusi jauna kapitāla cena, tāpēc banku vēlme kreditēt vēl vairāk samazināsies, pirmdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Runājot par satricinājumiem, kas skāruši "Silicon Valley Bank", "Credit Suisse", "Deutsche Bank" un dažas citas bankas, Rutkaste skaidroja, ka Latvijā "neredz atblāzmu" no šiem satricinājumiem, jo Latvijas bankas līdz šim bija konservatīvākas, nav veidojušas riskantas pozīcijas savās bilancēs, un to likviditāte ir laba, jo iepriekšējos 10 gadus bankas bijušas visai kūtras kreditēšanā.

Viņš skaidroja, ka banku likviditātes līdzekļi pārsvarā glabājas Latvijā, piemēram, Latvijas Bankā, vai arī tikuši aizdoti Latvijas banku ārvalstu mātesbankām.

Vienlaikus patlaban ir pieaugusi kapitāla cena, piesaistīt jaunu kapitālu būs dārgāk, tāpēc banku vēlme kreditēt vēl vairāk samazināsies, prognozēja Rutkaste.

Viņš piebilda, ka kūtrajai kreditēšanai ir bijusi sava cena - tas nozīmēja gausāku ekonomikas izaugsmi, kamēr mūsu kaimiņvalstis Baltijā straujākiem soļiem gājušas uz priekšu. Tāpat Latvijā ir zemas depozītu likmes, un pat starp vienas grupas bankām depozītu likmes Igaunijā ir augstākās nekā Latvijā.

Latvijas Bankas pārstāvis skaidroja, ka Latvijā bankas nekonkurē par depozītu piesaisti, bet Igaunijā vairākas vietējā kapitāla bankas izrādīja konkurenci lielajām bankām, kas ilgstoši bija Igaunijas ekonomikā, un šo jauno banku tirgus daļa būtiski pieaug, tur notiek cīņa par tirgus daļām, un bankas, gribot noturēt klientus, straujāk kāpina depozītu likmes.

Tāpat Rutkaste uzsvēra, ka arī Latvijā nepieciešams radīt situāciju, kurā bankas aktīvi cīnās par klientiem un tirgus daļu. 

Pēc viņa teiktā, to varētu veicināt "Indexo" bankas izveidošana un mazāko banku aktīvāka iesaistīšanās kreditēšanā. 

Savukārt par iespējamu jaunas ārvalstu kapitāla bankas ienākšanu Latvijā Rutkaste bija skeptisks, norādot, ka šajā tirgus situācijā tas šķiet maz ticams. 

Rutkaste piebilda, ka aktīvāka cīņa par klientiem ne vienmēr nozīme lielāku tirgus spēlētāju skaitu, jo arī gadījumā, kad viena banka sāk cīnīties par klientiem, tas var saasināt situāciju un likt citām rīkoties.

Rutkaste arī atzina, ka viņš šobrīd neredz instrumentus, kā valsts var privāta sektora spēlētājiem likt celt depozīta likmes vai vairāk kreditēt, to varot risināt tikai sarunās ar bankām, kā arī uzlabojot uzņēmējdarbības vidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas