Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

papildināts (14:01) - KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret RD Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai 2012.gada septembrī uzsāktā kriminālprocesa materiālus ar lūgumu saukt pie kriminālatbildības Rīgas domes (RD) Mājokļu un videsdepartamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar  pašvaldības dzīvokļu  īres tiesību piešķiršanu Rīgas pilsētā. Līdzās amatpersonai KNAB lūdz saukt pie kriminālatbildības arī četras privātpersonas, portālu Diena.lv informēja birojā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Protokolu nodaļas vadītāju Ļenu Paščenkovu, kuru kopā ar Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu aizturēja 2012.gada septembrī. Paščenkova šī gada pavasarī atsākusi strādāt departamentā, jo 18.martā pašvaldībā saņemts KNAB lēmums par drošības līdzekļa atcelšanu, kurā procesa virzītāja iestāde bija sniegusi vērtējumu piemērotajam drošības līdzeklim un atzinusi, ka drošības līdzeklis, ar kuru Paščenkovai jāatturas no noteiktu pienākumu pildīšanas, ir atceļams.

Tā kā departamenta rīcībā nav nolēmuma, ar kuru Paščenkova ir atzīta par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, departamentam nebija tiesiska pamata liegt pildīt amata pienākumus Paščenkovai, kura bija vērsusies departamentā ar attiecīgu iesniegumu.

Vienlaikus departaments ir veicis procesu un amata pienākumu restrukturizāciju, un Paščenkovas ieņemamā departamenta Dzīvokļu pārvaldes Protokola nodaļas vadītāja amata pienākumos ir uzdevumi, kuru pildīšana iespējami ir saistīta ar sākto kriminālprocesu, aģentūrai LETA sacīja Mājokļu un vides departamenta pārstāve Iveta Mazūre.

Izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopums dod  pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka RD Mājokļu un vides  departamenta Dzīvokļu pārvaldes  amatpersona, iespējams ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu   izskatīšanas  organizēšanu. Atsevišķā  lietvedībā  izdalītajā kriminālprocesā aizdomās turētā amatpersona ir iesaistīta piecās iespējamo noziedzīgo nodarījumu epizodēs.

KNAB izmeklētājs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret RD Mājokļu un vides  departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par kukuļu pieņemšanu (Krimināllikuma (KL) 320.panta trešā daļa) un par neizpaužamu ziņu izpaušanu (KL 329.pants).

Iegūto pierādījumu kopums dod pamatu pieņēmumam, ka iesaistītās privātpersonas ir veikušas vairākus noziedzīgus nodarījumus un tiek rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par kukuļa došanu septiņos gadījumos (KL 323.panta  pirmā daļa), par kukuļņemšanas atbalstīšanu (KL 320. panta pirmā daļa un KL  20. panta ceturtā daļa) un par dokumentu viltošanas organizēšanu astoņos gadījumos (KL 275.panta otrā daļa).

Lai saprātīgos termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, kā arī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ, KNAB izmeklētājs krimināllietu sadalīja. Šobrīd KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām  aizdomās turētajām personām par iespējamo iesaistīšanos vairākās noziedzīgo nodarījumu epizodēs.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā   netiek konstatēta Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

KNAB 2012.gada septembrī paziņoja, ka ir sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamu Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu. Šajā kriminālprocesā bija veiktas 14 kratīšanas un aizturētas vairākas personas, tostarp Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa un divi pārvaldes darbinieki.

Pēc prokuratūras lēmuma par saukšanu pie kriminālatbildības Stabiņa pazuda. Tiesībsargājošās iestādes viņu izsludinājušas starptautiskajā meklēšanā.

Saistībā ar Stabiņas kukuļošanu līdz šim dažāda veida sodi piemēroti sešām personām, bet pati Stabiņa joprojām tiek meklēta.

Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju 2.-4. rindkopā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas