Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

NBS komandieris atturīgs prognozē par lūzumu karā Ukrainā

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš ir atturīgs prognozē par lūzumu karā un uzsver NATO valstu nepieciešamo atbalstu Ukrainai.

Uz norādi par prognožu mainību attiecībā uz kara gaitu, intervijā aģentūrai LETA Kalniņš norādīja, ka viņš izvairīšoties no prognožu izteikšanas, bet vienlaikus Latvija un gandrīz visas NATO valstis darīšot maksimumu, lai ukraiņus šajā karā atbalstītu.

Patlaban viss atkarīgs tieši no ukraiņiem, proti, cik lielā mērā viņi spēs izmantot, pirmkārt, situāciju, otrkārt, cik viņi kvalitatīvi pielietos piegādāto bruņojumu. Treškārt, ir jāmin viņu komandieru talants. "No tā visa kopā ir atkarīgs, kad būs kaut kādas aktivitātes, kas nesīs panākumus daudz lielākā apjomā," uzsvēra komandieris.

Vienlaikus jāsaprot, ka Ukrainā patlaban ir vismaz trīskārtējs uzbrucēju pārsvars un ukraiņi notur frontes līniju. Laikā, kad ir gan šādi meteoroloģiskie apstākļi, gan nepietiekams munīcijas daudzums, ukraiņi spēj noturēt 1000 kilometru garu fronti pret trīskāršu pārspēku un tas Kalniņa vērtējumā ir milzīgs panākums.

Vaicāts vai šogad varētu sagaidīt kādu lūzumu karā, papildus ņemot vērā, ka vēl nav pilnā apjomā piegādāti tanki un cita veida bruņojums, NBS komandieris atkārtoti norādīja, ka nopietnas prognozes izteikt nevēloties.

Vienlaikus Kalniņš vērsa uzmanību, ka patlaban gan no Ukrainas, gan daudzu ekspertu puses tiek aktualizēts jautājums par aviācijas nepieciešamību. Kalniņš gan norādīja, ka pašlaik visa karadarbība patlaban notiek uz zemes un viņiem tagad ir vajadzīga uguns jauda, kas ir artilērija, un tur munīcijas pietrūkst.

Attiecībā uz tankiem, NBS komandieris norādīja, ka tiem ir vajadzīgas ekipāžas un loģistika. Iesūtīt "plikus" tankus cilvēkiem, kuri nemāk ar tiem apieties, nav nekādas jēgas. Tanka ekipāžas apmācība, mazākais, prasa divus trīs mēnešus arī tad, ja cilvēks ir bijis tankists uz līdz šim Ukrainā izmantotām sistēmām. 

"Te mēs atgriežamies pie jautājuma par komandieriem, kas atrodas kaujas laukā, un viņu talanta. To veido spēja pieņemt lēmumus un radoša pieeja esošās situācijas izmantošanai. Ja tas viss ir, tad kaujas laukā arī būs lūzuma punkts. Vai tas notiks visā frontē vai tikai kādos lokālos punktos, to visu mēs redzēsim šogad," uzsvēra Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas