Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Nākamgad Rīgā turpināsies pagalmu remonti; samazināsies bērnudārzu rindas

Piektdien Rīgas domes Budžeta komisija izskatīja pašvaldības budžeta projektu 2015.gadam. Tas paredz turpināt iekšpagalmu ceļu sakārtošanas programmu, veikt pasākumus bērnudārzu rindu likvidēšanai, kā arī algu palielinājumu zemāk atalgotajiem darbiniekiem virs valstī nākamgad noteiktā minimālās algas līmeņa, portāls_ Diena.lv _uzzināja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Minimālās darba algas paaugstināšanai līdz 360 eiro plānots novirzīt 2,4 miljonus, bet,  lai nodrošinātu taisnīgāku darba samaksu,  Rīgas pašvaldībā ir plānots palielināt atalgojumu līdz 390 eiro arī pedagogu palīgiem (auklītēm), kā arī lietvedēm, pavāriem, saimnieciskajiem darbiniekiem u.c. kategorijām, kam kopumā pašvaldība plāno piešķirt 1,5 miljonus eiro.  Zemāk atalgoto darbinieku darba samaksas palielināšana  ir  lielākā budžeta izdevumu pieauguma pozīcija 2015.gadā.

Pašvaldība aktīvi turpinās iekškvartālu remontdarbu programmu, kam nākamgad plānots novirzīt 4 miljonus eiro. Tiks pabeigti  Salu tilta 1.kārtas rekonstrukcijas darbi, kam paredzēts 8,7 liels finansējums. Plānota arī  asfalta seguma atjaunošana pilsētas ielās (A.Kalniņa, Kaļķu, Avotu ielā, Uzvaras bulvārī un citur), kam piešķirs 0,3 milj. eiro.

Lai  būtiski samazinātu rindas uz vietām bērnudārzos, turpināsies sadarbība ar privātajām pirmskolām, tam kopumā novirzot 7, 7 miljonus eiro.

Rīgas pilsētas pamatbudžeta ieņēmumi 2015.gadā plānoti 737,5 miljoni eiro, un tas ir par 0,8% vai 6,2 miljoniem vairāk nekā uzsākot 2014.gadu, bet par 7,4 miljoniem eiro (1%) mazāk kā pašvaldības 2014.gada budžetā tiek plānots šobrīd. Lai gan valsts un Rīgas tautsaimniecībā pēdējos gados vērojama izaugsme, arī nodarbinātības un darba samaksas pieaugums, tomēr valsts īstenotās iedzīvotāju ienākuma nodokļa politikas rezultātā Rīgas pašvaldība zaudē potenciālos ieņēmumus no ekonomikas pieauguma.

Piemēram, no 2010. līdz 2015.gadam iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāze (darba samaksa un nodarbinātība) Rīgas pilsētā palielināsies par 38,7%, tomēr paredzams, ka reālie IIN ieņēmumi Rīgas pašvaldības budžetā šajā laika posmā pieaugs tikai par 23.8%, joprojām atpaliekot no 2008.gada līmeņa par 8,2%.

Nākamgad tiek plānots, ka samazināsies  nenodokļu ieņēmumi no atsavināšanas un valsts budžeta dotācijas, galvenokārt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumiem, jo beidzas iepriekšējai plānošanas periods.

Izdevumus pašvaldība 2015.gadā pašlaik plāno 727,7 miljonu eiro apjomā. Jautājumi par nākamā gada investīciju programmu, dotācijām sabiedriskajam transportam un galīgo budžeta redakciju vēl tiks lemti, izskatot budžeta projektu domes komitejās. Plānots, ka domes sēdē tas tiks pieņemts 27.janvārī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas