Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mūsu piena melnās dienas

Ministru kabineta (MK) pieņemtie lēmumi Krievijas sankciju skarto uzņēmumu atbalstam pagaidām ir par vāju, lai glābtu piensaimniecības nozari. Šonedēļ valdība lēma sniegt palīdzību tiem sankciju skartajiem komersantiem, kam eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējā realizācijas apjoma.

Pieņemtā atbalsta ietvaros gan netiek runāts par palīdzību tiem piensaimniekiem, ar kuriem sankciju dēļ līgumus tagad lauž Lietuvas uzņēmumi, piektdien raksta laikraksts Diena

Tikmēr viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Food Union paziņojis, ka saistībā ar Krievijas noteikto embargo uzņēmums līdz 30% samazinās cenas teju visai piena produkcijai Latvijā. Šādas rīcības nolūks ir atbalstīt Latvijas zemniekus.

Preiļu siers valdes loceklis Jāzeps Šņepsts Dienai neslēpj skepsi par Food Union plānu un dēvē to par populismu. "Šis paziņojums vispār ir kaut kāds ekonomiskais brīnums, ko pasaule nepazīst. Ja nesamazinās piena iepirkuma cena, kā par 30% var samazināt mazumtirdzniecības cenu? To nemaz nav tik vienkārši samazināt, jo tad vismaz par 30% ir jāsamazina piena iepirkuma cena. Ja iepirkuma cena nav mazinājusies, tas nozīmē, ka viņiem uz katru produktu bijusi vismaz 30% tīrā peļņa. Ja paskatās viņu bilancē, tad tā nav. Gan pagājušo gadu, gan šī gada pirmo pusgadu viņi ir beiguši ar totāliem zaudējumiem," teic Šņepsts.

Par Krievijas sankcijām viņš galvu nelauza. To iespaidā situācija, par ko runāts jau daudzus gadus, beidzot esot pienākusi: "Visi jau sen runāja par to, ka agri vai vēlu piena plūsma uz Lietuvu beigsies. Manā skatījumā tai teorētiski vajadzēja beigties apmēram pēc trim vai četriem gadiem, kad bija plānots atcelt piena kvotas, bet Krievijas embargo to paātrināja. Problēma ir tā, ka Latvija bija pārāk aizrāvusies ar izejvielu eksportēšanu. Turklāt to visu veicināja mūsu valdības pieņemtie lēmumi. Vislielāko atbalstu saņēma ražotājgrupas, kas tieši pienu izveda ārā. Par valsts garantijām, nodokļu maksātāju naudu un Eiropas Savienības finansējumu uzcēlām rūpnīcu Jelgavā, kas patiesībā ne ar ko citu nenodarbojās kā ar piena izvešanu uz Lietuvu. Tas nebija pareizi. Tagad sankcijas mūs ir atgriezušas reālajā ekonomikā. Un šī realitāte parāda, ka ne valdība, ne Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, kas to visu veicināja, šajā brīdī nav gatavi piedāvāt nevienu reālu pasākumu, kas attīstītu no Latvijas saražotā piena gatavo produktu eksportu."

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Piena nozarei solis līdz sabrukumam piektdienas, 15.augusta, laikraksta Diena 3.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas