Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājas cietuma būvniecībai nosaka 175 miljonu eiro izmaksu griestus

Valdība otrdien precizēja Liepājas cietuma būvniecībai piešķirtā finansējuma sadalījumu pa gadiem, kā arī pieņēma vēl nepieciešamos lēmumus, lai varētu uzsākt jaunā cietuma būvniecību.

Valdība paredz, ka kopējais finansējums 2022.-2026.gadiem nepārsniegs 175 643 319 eiro.

Valdība atļāva Tieslietu ministrijai (TM) uzņemties valsts budžeta ilgtermiņa saistības jauna cietuma būvniecībai laikposmā no 2023. līdz 2026.gadam 164 835 668 eiro apmērā.

Nākamgad ir paredzēti 20,7 miljoni eiro, 2024.gadā - 75,3 miljoni eiro, 2025.gadā - 39,6 miljoni eiro, savukārt 2026.gadā - 29 miljoni eiro.

Tāpat atļauts Liepājas cietuma būvniecībai izmantot VAS "Tiesu namu aģentūra" pamatkapitālā ieguldītos līdzekļus ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstībai gandrīz 11 miljonu eiro apmēra.

Iepirkuma komisija ir atzinusi SIA "Citrus Solutions" par uzvarētāju konkursā par jaunā Liepājas cietuma kompleksa būvniecību.

Pretendentu iesniegtie iepirkuma galīgie piedāvājumi liecina, ka "Citrus Solutions" iepirkumā ietvertos darbus piedāvāja veikt par kopumā 128 845 529 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), savukārt AS "UPB" - par 141 488 743,90 eiro bez PVN.

Iepirkuma komisija 26.septembrī ir nolēma piešķirt "Citrus Solutions" tiesības slēgt iepirkuma līgumu ar summu 125 812 571 eiro, neskaitot PVN, jauno cietumu uzbūvējot 34 mēnešu laikā pēc līguma parakstīšanas.

Līguma summa atšķiras no galīgā piedāvājuma summas, jo saņemto piedāvājumu pozīcija "Līgumcena par tehnisko apkopju pakalpojumu sniegšanu 60 mēnešus", kas "Citrus Solutions" piedāvājumā ir 2 970 960 eiro bez PVN, neietilpst būvniecības līguma saistību apjomā, bet paredz pasūtītājam tiesības un izpildītājam pienākumu šādas saistības uzņemties.

Jau vēstīts, ka Liepājas cietuma projekta realizācijā tika izmantota "design&build" jeb "projektē un būvē" metode, apvienojot izmaiņu veikšanu būvprojektā, autoruzraudzību un būvdarbus vienā pakalpojumā. Lai nodrošinātu kvalitatīvu būvdarbu izpildi, no uzvarētāja tika prasīts uzņemties pilnu atbildību par būvprojektu un būvdarbu īstenošanu.

Līdz šim Liepājas cietuma būvniecības uzsākšanai ir izdarīti vairāki priekšdarbi - izraudzīts piedāvājums Liepājas cietuma būvuzraudzības nodrošināšanai, veikta cietuma teritorijas ģeotehniskā izpēte un atmežošana, sagatavojot to būvdarbu uzsākšanai.

Latvijā pašlaik ir deviņas ieslodzījuma vietas, no tām sešas ēkas ir vairāk nekā 100 gadus vecas.

Ēkas un infrastruktūra ir fiziski un morāli novecojušas, tās neatbilst cietuma vajadzībām, jo arī sākotnēji netika būvētas kā cietumi, bet gan laika gaitā pielāgotas. Latvijā šis būs pirmais jaunbūvētais cietums pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas.

Kā uzsver TM, jaunais Liepājas cietums ļaus uzsākt jaunas sodu izpildes sistēmas ieviešanu, pilnveidojot ieslodzīto resocializācijas procesu. TM norāda, ka kopējās projekta izmaksas, ieskaitot projektēšanu, būvniecību, būvuzraudzību, nepieciešamo aprīkojumu, nodokļus, nepārsniegs Ministru kabineta lēmumā par Liepājas cietuma būvniecību iepriekš noteiktos 146 898 298 eiro.

Kā liecina informācija portālā "Firmas.lv", uzņēmums "Citrus Solutions" dibināts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5 070 999 eiro. Uzņēmums 2020.gadā apgrozīja 23,7 miljonus eiro, savukārt gadu noslēdza ar peļņu aptuveni miljona eiro apmērā. "Citrus Solutions" ir tehnoloģiju kompānija SIA "Tet" grupas uzņēmums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas