Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latviju mācību uzņēmumu konkursā Eiropā pārstāvēs Rīgas skolēni, kas izstrādājuši automatizētu gudro augu laistīšanas sistēmu

Aizvadītas izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētās Jauno uzņēmēju dienas 2023, kurās noskaidroti Latvijas labākie skolēnu mācību uzņēmumi (SMU) un uzņēmējdarbības izglītības pedagogi valstī. Tiesības pārstāvēt Latviju Eiropas labāko mācību uzņēmumu konkursā Turcijā šogad izcīnījis SMU “Soilnetic” no Rīgas Teikas vidusskolas. Skolēni radījuši automatizētu augu laistīšanas sistēmu, kas sastāv no divām ierīcēm – mitruma sensora, ko ievieto augsnē, un laistīšanas sistēmas, kuras vadība notiek attālināti ar mobilās aplikācijas palīdzību.

Konkursā 2. vietu ieguva mācību uzņēmums “SpotLock” no Rīgas Tehniskās koledžas, kuru produkts ir mobilā lietotne, kurā apkopota informācija par Latvijā notiekošiem pasākumiem, bet pirmo trijnieku starp vidusskolu vecuma jauniešiem noslēdz skolēni no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas “inkBuddy” ar produktu – uz open source programmatūras pamata izstrādātu risinājumu informācijas attēlošanai uz E-ink displejiem.

Savukārt pamatskolu grupā 1. vieta šogad skolēniem no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas. Uzņēmums “Helse Box” radījuši medikamentu uzglabāšanai piemērotas kastītes no videi draudzīga materiāla. Otrajā vietā SMU “Carry On” no Madonas Valsts ģimnāzijas, kuru produkts ir turētāji ērtai iepirkumu maisiņu pārnēsāšanai. Bet 3. vietā SMU “Komatieris” no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, kas izstrādājuši interaktīvu vietni latviešu valodas pareizrakstības ātrai apgūšanai.

Pasākuma laikā tika pasniegta balva arī Gada jaunajam uzņēmējam - SMU programmas absolventam, kas turpina uzņēmējdarbību. Šogad tā ir Katrīne Resne, kura izveidojusi videi draudzīgu apģērbu zīmolu Rosafella. Savukārt kā Gada uzņēmējdarbības skolotāja šogad tika sumināta Ilze Kobiaka no Valmieras tehnikuma.

Par Latvijas labāko tehnoloģiju SMU ir kļuvis “Pyrolat”. Šajā uzņēmumā “Junior Achievement Latvia”, “Printful” un RTU Riga Business School programmas TechTrack ietvaros Rīgas Franču liceja skolēni ir izstrādājuši nolietotu auto riepu pārstrādes tehnoloģiju, kas spēj piedāvāt plašu pakalpojumu sortimentu, radot enerģiju un ražošanā atkārtoti izmantojamas izejvielas.

Kopumā šogad Skolēnu mācību uzņēmumu programmā ir reģistrēti 1500 SMU, no kuriem finālam izvirzīti 20 labākie SMU vidusskolu grupā un 10 labākie skolēnu mācību uzņēmumi pamatskolu grupā.

Jauno uzņēmēju dienas 2023 no 30. – 31. maijam norisinājās Jūrmalā un SMU vērtēšanu veica pieredzējusi uzņēmēju, profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā bija pārstāvēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Swedbank, Printful, Dienas mediji, Prudentia, Rocketgrip,  Jūrmalas dome, Patentu valde, RTU Riga Business School, Latvijas Universitāte, Biznesa augstskola “Turība”, Banku augstskola u.c.

Pasākums tiek īstenots LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība, sadarbībā ar ilggadējo partneri Swedbank.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas