Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Izskatīšanai valdībā virza priekšlikumu aizliegt e-cigarešu tirdzniecību

Ministru kabineta komiteja šodien nolēma virzīt izskatīšanai valdībā grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz aizliegt elektronisko smēķēšanas ierīču un tajās lietojamo šķidrumu realizāciju Latvijā.

Lai gan sēdes laikā tabakas nozares pārstāvji iebilda pret Veselības ministrijas (VM) sagatavotajiem grozījumiem, ministri ņēma vērā veselības aprūpes nozares pārstāvju argumentus.

Latvijas Narkologu asociācijas vadītāja Astrīda Stirna norādīja, ka aizliegums ir jāievieš, ņemot vērā, kas patlaban notiek ar jauniešiem saistībā ar "legālo" narkotiku aktīvo lietošanu. Turklāt neesot garantijas, ka šo elektronisko cigarešu kārtridžus nevar uzpildīt ar kādām psihoaktīvām vielām. "Jebkura jauna psihoaktīva, apreibinoša viela un jauns produkts ir aizliedzams valstī," sacīja Stirna. Turklāt neesot pierādījumu, ka ar elektronisko cigarešu palīdzību ir iespējams atmest smēķēšanu, - esot tieši pretēji - cilvēki sākuši aktīvāk smēķēt.

Veselības ministrijas grozījumus atbalsta arī Finanšu ministrija, kas norāda, ka būs papildu izdevumi saistībā ar šīs jomas regulēšanu - ienākumi būs niecīgi, bet izdevumi būšot krietni vien lielāki.

Sēdes vadītājs satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība), aicinot atbalstīt grozījumu tālāku virzīšanu, uzsvēra, ka šī ir "nākotnes prece", kas var izvērsties līdzīgā stāstā, kāds patlaban ir ar "legālajām" narkotikām. Tāpēc Latvijai vajadzētu būt vienai no valstīm, kur aizliegums ir stājies spēkā.

Jau vēstīts, ka šobrīd Latvijā nav elektronisko cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu tiesiskā regulējuma. Tās ir brīvi pieejamas jebkuram iedzīvotājam, tostarp nepilngadīgajiem, un to realizācijai, reklāmai un lietošanai nav noteikti ierobežojoši nosacījumi.

Latvijā elektroniskās cigaretes tiek pārdotas mazumtirdzniecības tīklā un internetā. Tajā pašā laikā atsevišķas ES dalībvalstis - Grieķija, Lietuva, Norvēģija un Vācija - ir aizliegušas elektronisko cigarešu tirdzniecību.

VM sagatavotie grozījumi paredz precizēt smēķēšanas definīciju, attiecinot šo procesu arī uz elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu. Ņemot vērā, ka likumprojekts neparedz aizliegt elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu, šāds definīcijas papildinājums ļaus noteikt tādus pašus lietošanas ierobežojumus publiskās vietās kā tabakas izstrādājumiem, lai nepiesaistītu nepilngadīgo uzmanību un neradītu iespaidu, ka elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana ir veselībai nekaitīga, norāda VM.

Latvijas Tirgotāju asociācija nesaskata pamatojumu VM iniciētajiem grozījumiem un stingri iebilst pret paredzētajām izmaiņām likumā. Lai gan tirgotāji pilnībā atbalsta nepieciešamību saprātīgi regulēt tabakas izstrādājumu tirdzniecību, viņi uzskata, ka plānotie aizliegumi, ir pretrunā ar ES jauno Tabakas direktīvu.

"Kamēr daudzās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs e-cigarešu tirdzniecība tiek saprātīgi regulēta, VM rosina Latvijā e-cigarešu tirdzniecību aizliegt pilnībā, jo tās drīkstēs tirgot tikai tad, ja tās ir reģistrētas kā zāles. Tādējādi tiek pavērts ceļš nelegālajiem tirgotājiem, kas, visdrīzāk, tirgos nesertificētu, regulējumam nepakļautu un neatbilstošu produktu. Turklāt joprojām pastāvēs plašas iespējas iegādāties šo produktu internetā ārvalstīs, tādējādi nodokļu ieņēmumi no legālas e-cigarešu tirdzniecības valsts kasei ies secen," iepriekš norādījis asociācijas vadītājs Henriks Danusevičs.

Tikmēr Eiropas Savienības Ministru padome šā gada 14.martā oficiāli apstiprināja jaunās Tabakas direktīvas grozījumus ar mērķi padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu ES jauniešiem, ieviešot prasību cigaretes pārdot vienkāršos iepakojumos.

Pēc deputātu ierosinājuma direktīva sakārto arī noteikumus par e-cigaretēm. E-cigaretes, kuras pārdos kā smēķēšanas atmešanas līdzekli, regulēs ar tiem pašiem noteikumiem, kas attiecas uz zālēm. Citos gadījumos tās regulēs tāpat kā tabakas produktus, un šajos gadījumos nikotīna koncentrācija nedrīkstēs pārsniegt 20 miligramus uz mililitru.

Elektroniskajām cigaretēm ES jābūt "bērnu drošām", un uz tām jāizvieto brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu. Uz tām attieksies tie paši reklāmas ierobežojumi, kas uz tabakas produktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas