Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Esam atpakaļ deflācijā

Gada laikā kopējais patēriņa cenu līmenis valstī ir samazinājies par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes aprēķini par inflācijas rādītāju augustā, vēsta portāls db.lv.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām 2013. gada augustā, salīdzinot ar 2012.gada augustu, bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholam un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem, sakaru pakalpojumiem un ar mājokļa uzturēšanu saistītajām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas grupā cenas pieauga kartupeļiem (+18,6%), augļiem (+5,6%), pienam un piena produktiem (+3,1%), savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams olām (-13,0%), cukuram (-6,0%), tējai un kafijai (‑6,5%). Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 4,1%, bet tabakas izstrādājumiem – par 3,6%.

Transporta grupā gada laikā cenas samazinājās degvielai (-3,3%) un automašīnām (-3,2%). Savukārt sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 6,8% lētāki, ko ietekmēja mobilo telekomunikāciju un interneta pieslēguma cenu samazinājums. Par 1,4% kritās mājokļa uzturēšanas cenas, samazinoties tarifiem siltumenerģijai par 7,4% un dabasgāzei – par 5,1%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija personīgās aprūpes precēm un medikamentiem, kāpušas arī cenas kafejnīcās un restorānos. Lētāki kļuva apavi, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtas.

Augustā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,8%. Precēm cenas samazinājās par 1,1%, bet pakalpojumiem par 0,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija sezonālam cenu kritumam pārtikai. Cenas nedaudz pazeminājās apģērbam un apaviem, kā arī alkoholam un tabakas izstrādājumiem.

Sezonālu faktoru ietekmē dārzeņiem un kartupeļiem cenas samazinājās vidēji par 27,9%. Cenas samazinājās svaigai gaļai (-1,4%), cukuram (-1,1%), zivīm un zivju izstrādājumiem (-1,5%). Salīdzinot ar jūliju, cenas pieauga olām (+6,0%), maizei (+3,7%), kā arī eļļai un taukiem (+2,0%).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas