Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Arī Veselības ministrija no sava vēlmju saraksta atkāpties negrib

No 568 miljoniem eiro, ko nozaru ministrijas papildus prasa nākamā gada budžetā, gandrīz piekto daļu jeb 110,2 miljonus eiro lūdz Veselības ministrija (VM). Vēlmju saraksts lielāks ir tikai Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM). Un tāpat kā IZM, arī VM nav gatava pieprasījumu būtiski samazināt, solot vien par to diskutēt, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Kā galvenās prioritātes VM izvirzījusi divas - veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kas nozīmē rindu un pacientu līdzmaksājumu mazināšanu un finansējuma palielināšanu kompensējamajiem medikamentiem, un algu paaugstināšanu medicīniskajam personālam. Šīm aktivitātēm kopā ministrija prasa 81,2 miljonus eiro. Un, lai gan ministrijā apzinās, ka, iespējams, piešķirtās naudas apjoms nebūs tik liels, lai īstenotu visus plānus, konkrētas ieceres, no kurām atteikties, VM nav gatava nosaukt.

Pirms pāris mēnešiem Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), kura vienlaikus pilda arī veselības ministres pienākumus, gan norādīja, ka jaunajai valdībai nākamgad veselības nozarei papildus ir jānodrošina vismaz 40 miljoni eiro. Tādējādi no lielajām ambīcijām ir jāatsakās. Ja piepildīsies šāds scenārijs, ministrijā sola līdzekļus novirzīt tā, lai ieguvēji būtu maksimāli lielāka iedzīvotāju daļa. Bet konkrēta rīcības plāna pagaidām nav arī šādam scenārijam.

Arī Ilze Viņķele (Vienotība), kura vadīja speciālo VM darba grupu, sarunā ar Dienu atzīst, ka neredz, no kuriem priekšlikumiem un iecerēm ministrija varētu atteikties. Viņa gan piebilda, ka papildu naudas piešķīrumam, lai arī cik liels tas būtu, jāiet kopā ar sistēmas uzlabojumiem efektīvai naudas izlietošanai. Citādi nepametot sajūta, ka nozarē var sagāzt jebkādu naudas daudzumu, bet uzlabojumu nav.

Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis uzskata, ka vissāpīgākā situācija ir ar veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Tāpēc jāatbalsta ir tās aktivitātes, kuras varētu veicināt pieejamības uzlabošanos. Kā piemēru viņš minēja medikamentu cenas un lielos pacientu līdzmaksājumus, kuru dēļ cilvēki izlemj pie ārsta vispār nedoties.

Citāds viedoklis ir Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājam Valdim Kerim. Viņš Dienai uzsvēra, ka patlaban būtiskākais ir strādāt tieši pie veselības aprūpē strādājošā personāla algu paaugstinājuma, kas gan ir arī viena no ministrijas prioritātēm.

Diena.lv jau ziņoja, ka tāpat, kā Veselības ministrija, arī Izglītības un zinātnes ministrija no savām vēlmēm neatteiksies. 

Visu Annas Bērziņas rakstu Arī Veselības ministrija piekāpties negrib lasiet trešdienas, 22.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas