Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aicina iedzīvotājus aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes

Eiropas Komisija (EK), Nacionālais veselības dienests (NVD) un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus aktīvāk izmantot valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes, aģentūru LETA informēja institūciju pārstāvji.

Latvijā saslimstība ar vēzi ir augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Iedzīvotāju atsaucība un interese veikt krūts un kolorektālā jeb zarnu vēža skrīningu Latvijā salīdzinājumā ar ES vidējiem rādītājiem ir zemāka. ES mērķis ir panākt, lai līdz 2025.gadam krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža profilaktiskās pārbaudes veiktu 90% cilvēku, kas ietilpst vecuma grupās, kurām ieteicams veikt šādas pārbaudes.

Tāpēc EK, NVD un SPKC šovasar apvienos spēkus, lai plašāk informētu Latvijas iedzīvotājus par vēža profilaktisko pārbaužu jeb skrīninga veikšanas nepieciešamību un ieguvumiem, ko sniedz regulāra skrīninga veikšana. Nākamo nedēļu laikā kampaņā "#GetScreenedEU" Latvijas iedzīvotāji tiks īpaši mudināti veikt vēža profilaktiskās pārbaudes, jo tās var glābt dzīvību.

Vēža skrīninga programmas tiek organizētas un īstenotas ikvienā Eiropas valstī. Kampaņa "#GetScreenedEU" mudina cilvēkus atvēlēt laiku, lai parūpētos par savu veselību un veiktu profilaktiskas vēža pārbaudes. Kampaņas mērķis ir uzrunāt arī tos iedzīvotājus, kuru ikdiena paiet steigā, kā arī tos, kas saskaras ar sociālekonomiskajām problēmām.

EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre norādīja, ka, īstenojot Eiropas Vēža uzveikšanas plānu, EK ir aktīvāk cīnīties pret vēzi un atbalstīt vēža profilaksi, agrīnu diagnosticēšanu, ārstēšanu un aprūpi, kā arī nodrošināt labāku vēža pacientu dzīves kvalitāti. Agrīna diagnozes noteikšana palielina ārstēšanas iespējas un glābj dzīvības, bet jaunā ES vēža skrīninga pieeja paredz atbalstu dalībvalstīm, lai nodrošinātu iedzīvotāju vienlīdzīgu piekļuvi skrīningam.

Latvijas NVD aicina iedzīvotājus atsaukties skrīninga veikšanai un skaidro, ka iedzīvotājiem noteiktos vecumos ieteicams veikt valsts apmaksātas vēža profilaktiskās pārbaudes, kas sniedz iespēju pārliecināties par savu veselības stāvokli. Savukārt, ja laikus tiek atklāta saslimšana, iespējams sasniegt labākus ārstēšanas rezultātus, arī - glābt dzīvības.

Latvijā iedzīvotāji var veikt valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža skrīningu - sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem, saņemot uzaicinājuma vēstuli reizi trijos gados, krūts vēža skrīningu - sievietēm vecumā no 50 līdz 68 gadiem, saņemot uzaicinājuma vēstuli reizi divos gados, zarnu vēža skrīningu - sievietēm un vīriešiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem, reizi divos gados. Pārbaudes veikšanai ir jāvēršas ģimenes ārsta praksē.

Tāpat iedzīvotāji var veikt valsts apmaksātu prostatas vēža skrīningu (specifiskas asins analīzes) - vīriešiem vecumā no 50 līdz 75 gadiem, reizi divos gados (un vīriešiem 45-50 gadu vecumā, ja ģimenes anamnēzē prostatas vēzis ir konstatēts asinsradiniekam). Pārbaudes veikšanai ir jāvēršas ģimenes ārsta praksē.

Informāciju par to, kur iespējams veikt pārbaudes, kā arī kādos gadījumos uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta, var uzzināt NVD tīmekļvietnes "www.vmnvd.gov.lv" sadaļā "Profilaktiskās pārbaudes".

Kampaņas rīkotāji aicina izmantot informāciju, kas pieejama "#GetScreenedEU" kampaņas mājaslapā, kur iespējams uzzināt par ES cīņu pret vēzi un vēža skrīninga iespējām katrā valstī. Tāpat rīkotāji mudina ikvienu dalīties ar informāciju, izmantojot kampaņas mirkļbirkas "#GetScreenedEU" un "#EUCancerPlan" un kampaņas piedāvātos rīkus.

Kampaņas laikā informācija tiks izplatīta, izmantojot televīziju, radio, sociālos medijos un vides reklāmu. Kampaņu sociālajos medijos atbalstīs arī influenceri, kas vēstīs par vēža skrīninga nozīmi un iespējām. Savukārt kampaņas aktualitātes tiks atainotas Eiropas līmenī arī "Twitter" un Latvijā - "Twitter", "Facebook" un "YouTube".

2020.gadā aptuveni 2,7 miljoniem ES iedzīvotāju tika diagnosticēts vēzis un vairāk nekā 1,3 miljoni zaudēja dzīvību šīs slimības dēļ.

Kampaņas rīkotāji atgādina, ka vēzi ir vieglāk ārstēt, ja tas tiek atklāts agrīnā stadijā. Profilaktiskā pārbaude parasti ir vienkārša procedūra, ko iespējams paveikt dažu minūšu laikā regulāras veselības pārbaudes laikā.

Skrīninga izmeklējumi palīdz agrīnas diagnozes noteikšanai, palielina ārstēšanas iespējas, glābj dzīvības un uzlabo dzīves kvalitāti.

Ar Eiropas vēža uzveikšanas plānu ES plānots ierobežot vēža izplatību, īstenojot pasākumus profilakses atbalstam, agrīnai diagnosticēšanai, ārstēšanai un aprūpei, kā arī dzīves kvalitātes pilnveidošanai pēc diagnozes noteikšanas.

Tostarp tiek palīdzēts ES valstīm nodrošināt visiem iedzīvotājiem vienlīdzīgu piekļuvi vēža skrīningam. Jaunajā ES vēža skrīninga programmā ir noteikts mērķis līdz 2025.gadam piedāvāt krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža profilaktiskās pārbaudes 90% mērķa grupā ietilpstošo cilvēku.

ES nesen ir atjaunojusi vēža skrīninga ieteikumus un pamatnostādnes, lai palielinātu mērķtiecīgu un regulāru vēža profilaktisko pārbaužu veikšanu, tādējādi sasniedzot vairāk cilvēku un aptverot vairāk vēža veidu. ES ieguldīs 4 miljardus eiro Eiropas vēža uzveikšanas plāna pasākumu īstenošanā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas