Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vēstnieks: Baltijas valstu kopīgā vēsture ir labs pamats ciešai sadarbībai nākotnē

Baltijas valstu kopīgā vēsture ir labs pamats ciešai sadarbībai arī nākotnē, norādījis Latvijas vēstnieks Einars Semanis, kurš šodien piedalās Lietuvas neatkarības dienas svinību un atceres pasākumos, lai apliecinātu Latvijas nelokāmo atbalstu Lietuvas valsts neatkarībai.

Vēstnieks arī norādīja, ka jau pēc diviem gadiem Latvija un Lietuva kopā svinēs 100 neatkarības gadus, kas šo laiku padara vēl īpašāku. Semanis arī nolika ziedus Rasu kapos, lai atcerētos un apliecinātu cieņu Lietuvas neatkarības akta parakstītājiem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Paredzēts, ka Semanis piedalīsies arī trīs Baltijas valstu karogu pacelšanas ceremonijā Simona Daukanta laukumā, kā arī apmeklēs svēto mesi Viļņas katedrālē. Tāpat vēstnieks piedalīsies atceres pasākumā Parakstītāju namā un vakarā apmeklēs koncertu Nacionālajā filharmonijā, kura patronese ir Lietuvas Valsts prezidente Daļa Grībauskaite.

LETA jau vēstīja, ka Lietuva šodien svin Valsts atjaunošanas dienu - 98.gadskārtu, kopš pieņemts akts par neatkarības atjaunošanu, proklamējot Lietuvas Republiku.

1918.gada 16.februārī Lietuvas padome parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Otrdienas rītā Lietuvas valsts vadītāji Viļņas Rasu kapsētā godinās Neatkarības akta parakstītāju piemiņu. Vēlāk prezidente Daļa Grībauskaite pasniegs Lietuvas un ārvalstu pilsoņiem valsts apbalvojumus par nopelniem Lietuvas labā.

Viļņā pirmo reizi šajā dienā notiks jauniešu gājiens Pa Lietuvas valsts ceļu, kurā piedalīsies aptuveni 800 skolēnu ar skolotājiem no visas Lietuvas. Pusdienlaikā Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils, kā allaž šajā dienā, tiks svinīgi uzvilkti visu triju Baltijas valstu karogi. Viļņas katedrālē notiks Valsts atjaunošanas dienai veltīta mise.

Svinīgs atceres brīdis paredzēts arī pie nama Viļņā, kur pirms 98 gadiem tika parakstīts Lietuvas Neatkarības atjaunošanas akts. Prezidenta pilī tiks svinīgi pasniegtas šā gada Nacionālās kultūras un mākslas prēmijas.

Vakarpusē Viļņas Ģedimina prospektā no Katedrāles laukuma līdz Vinca Kudirkas laukumam pie valdības ēkas par godu 16.februārim tiks iedegti 16 simboliski ugunskuri, pie kuriem aicināti kopīgi sildīties gan Viļņas iedzīvotāji, gan pilsētas ciemiņi. Vakarā Lietuvas Nacionālajā filharmonijā notiks svinīgs koncerts Rota Tēvzemei, kura aizgādne ir prezidente. Plašs brīvdabas koncerts Svinēsim brīvību! paredzēts Katedrāles laukumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē