Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Par spīti gaidām, ka inflācija ir paspējusi izšaut visu pulveri, tā vēl savu kāpuma potenciālu nav izsmēlusi

Pretēji eirozonai, Latvijā inflācijai augstākais punkts vēl priekšā

Inflācijas kāpums aprīlī turpinājās, pieaugot par 0,4%. Šāds kāpums noturēja gada inflāciju marta līmenī jeb 3,4% apmērā. Salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, preču cenas bija par 3,2%, bet pakalpojumiem par 4% augstākas.

Patlaban inflāciju uz augšu dzen pārtikas un degvielas cenu kāpums. Lielu ietekmi uz cenu līmeni veido mājokļu apsaimniekošanas pakalpojumu sadārdzināšanās. Tāpat pēc ilgstoši piedzīvotās cenu lejupslīdes, ievērojams kāpums vērojams telekomunikāciju pakalpojumu cenās.

Par spīti gaidām, ka inflācija ir paspējusi izšaut visu pulveri, tā vēl savu kāpuma potenciālu nav izsmēlusi. Visticamāk, ka jaunas virsotnes būs sagaidāmas augustā, kad tā pietuvosies vai pat pārsniegs 4% robežu. Ekonomika pamazām iesilst, kas turpinās uzturēt aktīvu cenu kāpumu pakalpojumiem, jo pretēji eirozonai, Latvijā spiediens celt algas ir spēcīgāks. Gada izteiksmē inflācijā turpinās uzrādīties energoresursu sadārdzināšanās. Savukārt neparedzamie laika apstākļi varētu sekmēt tālāku cenu pieaugumu pārtikai, kas iedzīvotājos pastiprinās inflācijas uztveri. Patlaban šā gada inflācijas prognoze ir 3%. Nākamgad inflācijai ir jāpalēninās, tomēr būtiskas korekcijas viesīs nodokļu reformas ietekme, ko šobrīd pilnībā ir grūti novērtēt.

Līdzīgas vēsmas vērojamas arī eirozonā kopumā. Gada sākumā pieaugošā energoresursu un pārtikas cenu inflācija eirozonas saskaņoto patēriņa cenu indeksu (HICP) īslaicīgi uzcēla līdz 2%, kas ir augstākais līmenis kopš 2013. gada janvāra. Eirozonas inflācija savu augstāko punktu varētu būt sasniegusi. Tomēr eirozonas valstīs inflācija (HICP) bija krietni atšķirīga, kas martā svārstījās no 0,6% Nīderlandē līdz 3,3% Latvijā. Turklāt tikai 8 no 19 eirozonas valstīm inflācija pārsniedza 2%. Atbilstoši prognozēm tai ir jāvirzās 1% virzienā, videi, kas dominējusi pēdējos 3 gadus un ataino lēnīgo darba samaksas kāpumu. SEB bankas eirozonas inflācijas prognoze šim gadam ir 1,5%, nākamajam gadam 1,1%.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē