Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Portugāles valsts sekretārs: Latvijai prezidentūras laikā jāvērš uzmanība arī situācijai Dienvideiropā

Latvijai prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā būtu jāpievērš uzmanība situācijai ne tikai Austrumu partnerības valstīs, bet arī Dienvideiropai, tā preses brīfingā pēc tikšanās ar Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu (Vienotība) norādīja Portugāles valsts sekretārs Eiropas lietās Bruno Masaišs.

Jautāts, kā Portugāle vērtē Latvijas izvirzītās prioritātes gaidāmajai prezidentūrai, tostarp sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm, Masaišs skaidroja, ka pauž atbalstu visām Latvijas prioritātēm, taču tajā pašā laikā ir jārunā par situāciju Dienvideiropā.

"Šo sešu mēnešu laikā ir jāsasniedz vairākas konkrētas lietas - jāpanāk asociācijas līgumu ratifikācija, kā arī ir jārisina mobilitātes un vīzu režīma atvieglojumu jautājumi. Tāpat mums ir svarīgi runāt par dienvidu kaimiņiem, kam vajadzētu būt vienam no Latvijas prezidentūras svarīgajiem jautājumiem. Tas ir nozīmīgs jautājums visas Eiropas ārējās drošības kontekstā," pauda Masaišs, skaidrojot, ka arī dienvidu reģionā ir pietiekami daudz izaicinājumu.

Savukārt Kalniņa-Lukaševica vērsa uzmanību, ka katrai no Austrumu partnerības valstīm ir jāpievērš individuāla pieeja.

"Jāpiedāvā tieši tāda sadarbība, kāda atbilst katras valsts interesēm, nevis tik unificēti, kā tas bija līdz šim. Tāpat ir nepieciešams panākt konkrētu progresu jautājumos par vīzu liberalizācijas režīmu," skaidroja Kalniņa-Lukaševica.

Viņa arī norādīja, ka tikšanās laikā Latvija izmantoja iespēju apliecināt labās divpusējās attiecības ar Portugāli, tostarp īpaši pateicoties par Portugāles patrulēšanu Baltijas gaisa telpā.

Runājot par gaidāmo prezidentūru, ministrijas parlamentārā sekretāre vērsa uzmanību, ka tikšanās laikā tika diskutēts par prioritātēm, kā arī brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV, uzsverot tā "lielo nozīmi Eiropas ekonomikai".

"Otrs temats bija digitālā ekonomikas attīstība, kas arī ir viena no Latvijas prioritātēm. Portugāle pauda pilnu atbalstu, lai šajā jautājumā virzītos uz priekšu. Savukārt trešais nozīmīgais jautājums bija saistīts ar enerģētikas savienības izveidi. Latvija un Portugāle ir ieinteresēta starpsavienojumu un vienotā enerģētikas tirgus ES izveidē," skaidroja Kalniņa-Lukaševica.

Jau ziņots, ka Latvija nākamā gada prezidentūrai ES Padomē noteikusi trīs galvenās prioritātes - informācijas sabiedrības stiprināšana un tās piedāvāto iespēju izmantošana ES nākotnes attīstībai, ES lomas stiprināšana globālā mērogā, labklājības un drošības telpas veidošana ES kaimiņu reģionos, kā arī konkurētspējīgāka ES kā pamats izaugsmei, cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanai un ieguldījums nākotnes attīstībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē