Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Nebanku kredītdevēji: Pirmajā pusgadā par 18% ir samazinājies klientu skaits

Nozares pašregulācijas pasākumu dēļ šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar aizvadītā gada atbilstošu periodu, gandrīz par vienu piekto daļu jeb 18% ir samazinājies kopējais klientu skaits nebanku kreditēšanas sektoram Latvijā, portālu Diena.lv informēja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijā.

Pārskata periodā vismaz vienu reizi nebanku kreditēšanas pakalpojumus izmantoja aptuveni 126 000 klientu. Savukārt nozares kopējais kredītportfelis šā gada 30.jūnijā bija 43 miljoni latu.

"Īstenojot nozares pašregulācijas pasākumus, mēs, protams, paredzējām, ka tie ietekmēs kopējos darbības rezultātus, tomēr kritums, kas vērojams pirmajā pusgadā, pārsniedza mūsu prognozes. Vērtējot nozares tālāko attīstību, šobrīd prognozējam ilgstošu stabilizācijas periodu. Tirgus ir sasniedzis zināmu piesātinājumu un šobrīd nav racionāla pamatojuma būtiskām svārstībām, ja vien valsts, nosakot nesamērīgu regulējumu, apzināti neplāno izslēgt nebanku kreditētājus no finanšu tirgus Latvijā," uzsver Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Vienlaikus asociācijas vadītāja norāda, ka pie šāda attīstības scenārija klientiem vairs nebūs pieejami aizdevumu par nelielām summām un uz īsiem termiņiem, kā rezultātā patērētājs būs spiests pārmaksāt par aizdevumu vai aizņemties nelegālajā tirgū.

Asociācijas apkopotie dati parāda, ka vidējā summa, ko kredītņēmēji aizņēmās no nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem pārskata periodā, bija 130 lati. Pēc maksātspējas izvērtēšanas katram otrajam jeb 43% potenciālo klientu aizdevums tika atteikts. Analizējot datus par aizņemšanās laiku, lielākais vairums jeb 79% klientu nebanku kredītus ir ņēmuši laikā no plkst. 7 līdz 18.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija arīdzan ir apkopojusi datus par biedru 2012.gada finanšu rādītājiem. Aizvadīto gadu nebanku kreditēšanas sektors Latvijā strādāja ar 33 miljonu latu apgrozījumu, savukārt peļņa pārskata periodā nozarei bija 13,2 miljoni latu. Kopumā nebanku kredītdevēji pērn valsts budžetā veica nodokļu un nodevu maksājumus 4,5 miljonu latu apmērā.

Asociācijas apkopotajos datos nav iekļauta informācija par lombardiem, līzinga uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem, kas izsniedz kredītus pret nekustamā īpašuma ķīlu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē