Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Lembergs Ventspils Augstskolas rektorei pārmet haosu iestādē un nespēju līdzfinansēt projektus

Kopš Ventspils Augstskolu (VeA) vada rektore Gita Rēvalde, tajā valda liels haoss, šodien preses konferencē norādīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij), paužot viedokli, ka VeA Senātam būtu jāvērtē rektores atbilstība amatam.

Lembergs norādīja, ka VeA, atšķirībā no citām augstskolām, saņem būtisku pašvaldības atbalstu. Šogad no Ventspils pašvaldības budžeta augstskolai piešķirtās palīdzības apmērs ir 1,6 miljoni eiro, no kuriem 1,1 miljons ir tiešā dotācija un vēl pusmiljons eiro - priekšfinansējums dažādiem projektiem. "Ventspils Augstskolai ir grūti ar finansēm, viņi neprot nopelnīt naudu," atzina Lembergs.

"Līdz ar to iznāk tāda situācija, ka, ja viņi var saņemt no Eiropas, piemēram, piecus miljonus eiro, bet viņiem 10% ir pašiem jāfinansē, kas šajā gadījumā būtu 500 000 eiro, viņiem tādas naudas nav. Tad iznāk, ka dāvinājumu viņi nevar saņemt un izlietot augstskolas attīstībā," norādīja Lembergs.

"Pārējās augstskolas šo jautājumu risina pašas. Mēs viņiem [Ventspils Augstskolai] palīdzam, bet man jāsaka, ka darbs augstskolā ir ļoti būtiski pasliktinājies, kopš augstskolu vada Rēvaldes kundze, un tur ir liels haoss," atzina Lembergs.

Kā piemēru viņš minēja VeA sastāvā ietilpstošā Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra attīstības projektu, kur kopējais investīciju apjoms ir gandrīz astoņi miljoni eiro: "Vēl novembra sākumā viņi informēja, ka tur viss iet normāli un tūlīt visu pabeigs. Pagāja divas nedēļas, un izrādījās, ka viņiem pietrūkst naudas un vajadzīgs vēl pusmiljons eiro, bet projekts bija jāpabeidz novembrī. Tātad 20 dienas pirms projekta pabeigšanas nezina, ka pietrūkst pusmiljona. Tad jūs varat spriest, kāda ir darba organizācija, izpildīto darbu uzskaite, norēķini. Tas vienkārši rada lielas šaubas, kā tur vispār viss notiek."

Pašvaldība augstskolai jau sen esot norādījusi, ka turpmāk dotācija tiks piešķirta tikai par sasniegtiem rezultātiem. "Mēs veicam arī dažāda veida piemaksas pie algas, tai skaitā rektore saņem piemaksu no pašvaldības. Lūdzām, lai [augstskola] iedod priekšlikumus, kādi varētu būt tie rādītāji rektorei, prorektoriem, dekāniem un docētājiem profesoriem. Diemžēl mēs neko neesam saņēmuši. Laikam augstskola domā, ka mēs viņiem tā vienkārši dāvāsim naudu. Tā lieta neiet cauri, mēs to nedarīsim, jo, tāpat kā Eiropa nedod naudu bez konkrētu mērķu sasniegšanas uzdevumiem, tā arī mēs to nedarīsim," uzsvēra Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, šis jautājums būtu nopietni izvērtējams: "Augstskolā ir Senāts un vēl visādas institūcijas. Viņiem jāvērtē. Rektora amats ir vēlēts. Kā ievēl, tā var izvēlēt. Katrā gadījumā mēs prasīsim rezultatīvu darbu pret pašvaldības dotāciju konkrētiem mērķiem. Ja tas tā nebūs, naudas nebūs," brīdināja Lembergs.

Ventspils mēra neapmierinātību izsaukusi vēl kāda Rēvaldes rīcība: "Diemžēl rektore izplata dažādas muļķības, piemēram, ka mēs gribot pievienot Ventspils Augstskolu Latvijas Universitātei. Pirmkārt, Ventspils Augstskola ir valsts augstskola, tā nav pašvaldības iestāde. Skolas un bērnudārzi ir pašvaldības, bet ne augstskola, līdz ar to Ventspils pašvaldība nevar neko ne pievienot, ne atvienot."

Lembergs un Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš (Latvijai un Ventspilij) pagājušonedēļ esot ticies ar Latvijas Universitātes (LU) rektoru Indriķi Muižnieku, taču tikšanās laikā esot runāts par to, kā koncentrēt valsts un Eiropas resursus, lai attīstītu zinātnes pārnesi no laboratorijas uz ražošanu, skaidroja Lembergs.

"Augstskolā jau redzēja, ka Lembergs staigā. Seja jau ir pazīstama, un tas tika iztulkots, ka mēs pievienosim klāt [Ventspils Augstskolu]. Tas viss ir blefs. Es nekad neesmu bijis pievienošanās pie Rīgas piekritējs. Ja mēs cerēsim, ka kaut ko mūsu vietā izdarīs Rīga, tad mēs būsim atpalicis nostūris Latvijā," rezumēja Lembergs. 

Top komentāri

jautājums
j
Es pazīstu un ļoti cienu Gitu. Nezinu, kāpēc Lembergs tā trako, kas viņam iekodis.... Cik es esmu dzirdējis, tad tenkas mīl uzklausīt, bet ne visam vajag ticēt. 'īpaši mākslinieku un akadēmiskajās aprindās...Ļoti tēlainām iztēlēm ļauži... Gita ir rektore tikai kādu gadu, bet projektu nobeigšana vienmēr ir tā sarežģītākā, īpaši , ja pats neesi sācis. Rektoram, protams, ar pilsētas vadību ir jāsastrādājas un Lembergs patiešām ir dāsns augstskolas atbalstītājs. Par to visa cieņa! Es domāju, ka tur vienkārši ir pārpratums. Kāds vienkārši pa vidu intrigojas un kūdās..
ko
k
Ko Revalde tam kverplim nodarījusi? :)
XXL
X
Gita vispār ir katastrofa kā augstskolas vadītāja!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē