Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LBAS: Rokas nost no Darba likuma!

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) neatbalsta Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) priekšlikumu grozīt Darba likuma 68. pantu, samazinot piemaksas apmēru par virsstundu darbu no 100% uz ne mazāku kā 50%, portālu Diena.lv informēja LBAS pārstāve Sanita Lorence.

"Veicot šādas izmaiņas, tiek samazināta darbinieku reālā darba samaksa," norādīja LBAS.

Darba likuma 110.pantā ir noteikts, ka darba devējs nevar uzteikt darbu darbiniekam - arodbiedrības biedram bez saskaņošanas ar arodbiedrību.

LBAS norāda, ka 110.pants efektīvi aizsargā darbinieku no nepamatota uzteikuma un nepieciešamības to apstrīdēt tiesā. "Uzskatām, ka priekšlikums svītrot tiesisko mehānismu atsevišķu gadījumu, kad nav rasts konstruktīvs dialogs ar arodbiedrību, dēļ ir nesamērīgs un nekonstruktīvs. Šobrīd ir nepieciešams pēc iespējas paaugstināt darbinieku aizsardzības līmeni nevis samazināt to. Pievēršam uzmanību, ka "Jostu savilkšanas un tiesību samazināšanas" periods ir beidzies, tā arī neradot jaunas darbavietas un lielāku drošību strādājošiem. Tāpēc nav ekonomiska pamatojuma izslēgt Darba likuma 110. pantu. LDDK priekšlikums neatbilst šīs dienas vajadzībām, vērtībām un realitātei - aizsargāt darbiniekus Latvijas Republikas demokrātiskuma un labklājības stiprināšanai," teikts LBAS paziņojumā.

Brīdī, kad darba devējs, pamatojoties uz Darba likuma 110.pantā noteikto pienākumu, vēršas pie arodbiedrības, viņam ir pienākums pierādīt, ka darba līguma uzteikums ir tiesisks un pamatots. Gadījumos, ja darba devējs uzteikumā ir norādījis argumentus, bet arodbiedrība no uzrādītajiem pierādījumiem redz, ka uzteikums nav tiesiski pamatots, arodbiedrība, aizstāvot savu biedru, nepiekrīt darba līguma uzteikumam.

LBAS aicina sabiedrību aktīvi iesaistīties vēstuļu akcijā pret darba devēju iecerētajām izmaiņām Darba likumā. Parakstīties elektroniski iespējams LBAS mājas lapā www.arodbiedribas.lv.

Šīs izmaiņas plānots skatīt Saeimas rudens sesijā no 3.septembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē