Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

KNAB: Sabiedrības uzticība biroja darbam palielinās

Atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) sniegto informāciju par pamatojumu ierosinājumam veidot komisiju, lai izvērtētu iemeslus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka atbrīvošanai no amata, KNAB sniedz šādus skaidrojumus.

KNAB pilnībā nevar piekrist izteikumiem saistībā ar  sabiedrības uzticības zaudēšanu, jo 2014.gadā ir palielinājusies sabiedrības līdzdalība KNAB darbā. To uzskatāmi parāda saņemto iesniegumu skaits no privātpersonām – šogad jau saņemti 563 iesniegumi (2012.gadā kopā 982, 2013.gadā − 1033). KNAB uzskata, ka saņemto iesniegumu un sūdzību skaita pieaugums liecina par sabiedrības uzticības KNAB darbam palielināšanos, ir notikušas būtiskas izmaiņas KNAB komunikācijā ar sabiedrību. Iedzīvotāji daudz biežāk izvēlās sniegt vai saņemt informāciju un skaidrojumus pa Ziņojumu centra tālruni vai bezmaksas uzticības tālruni 80002070. Šogad jau 1932 iedzīvotāji izvēlējās šo komunikācijas formu, salīdzinājumam – 2013.gada laikā tika saņemti 2624 zvani, bet 2012. gadā – 1493.

Savukārt par izteikumiem saistībā ar darbinieku atjaunošanu KNAB informē, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 10.aprīlī atcēla KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par KNAB priekšnieka vietnieces korupcijas apkarošanas jautājumos Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata. Prokuratūrā ir izvērtēts Jutas Strīķes iesniegums par tiesas sprieduma iespējamo tīšu neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu. Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas prokurors pieņēmis lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu, jo izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Jautājumā par KNAB priekšnieka rīkojuma atcelšanu -  Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 09.06.2014. daļēji apmierināja atlaistās KNAB darbinieces Ilzes Dravenieces pieteikumu, atceļot KNAB priekšnieka piemēroto disciplinārsodu - algas samazinājumu. Pilns spriedums lietā būs pieejams 20.jūnijā, kad to likumā noteiktajā kārtībā varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Saistībā ar sevišķās lietvedības prasību ievērošanu KNAB ir ierosinājis divas dienesta pārbaudes, kuras joprojām tiek izskatītas un lēmumi tajās vēl nav pieņemti. Par dienesta pārbaužu uzsākšanu KNAB ir informējis Satversmes aizsardzības biroju un Ģenerālprokuratūru.

Par KNAB darbinieku atbrīvošanu - 2014. gadā KNAB darbā pieņemti 6 darbinieki un no amata atbrīvoti 5 (visi pēc paša vēlēšanās). Šogad organizēti 4 atklāti konkursi  uz 7 vakantiem amatiem (kopumā pieteicās 72 pretendenti), savukārt 2 gadījumos personālatlasei izmantota vervēšanas metode.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē