Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kairišs: Negribu, lai Latvijā tiktu izveidota bļodlaižu kultūra kā Krievijā

Krievijā tikai atsevišķi kultūras darbinieki izteikuši nosodījumu valsts līdera Vladimira Putina agresijai Ukrainā. Tas ir šokējoši, taču skaidrojams ar to, ka lielvalstī izveidota varai iztapīga "bļodlaižu kultūra", ko nedrīkst pieļaut Latvijā, otrdien vakarā, saņemot _Lielo mūzikas balvu _par Riharda Vāgnera operu tetraloģijas Nībelunga gredzens iestudējumu, norādīja režisors Viesturs Kairišs.

"Īpašs satraukums un liels gods man ir saņemt šo balvu šajā laikā, kad katru dienu mēs domājam un uzdodam sev jautājumu, un apspriežam iekšēji par kultūru, kultūras nozīmi un par Latvijas neatkarību. Par to saistību, kāda tam ir," saņemot balvu, minēja režisors.

Pieminot pašreizējo krīzi Ukrainā, Kairišs norādīja, ka tā atklāj Krievijas kultūras darbinieku iztapīgo attieksmi pret varu, ko nedrīkstētu pieļaut Latvijā.

"Jo es, piemēram, esmu šokēts, kad es redzu, ka Krievijā šajās dienās uz vienas rokas pirkstiem saskaitāms kultūras darbinieku skaits ir izteicis protestu Putina agresijai Ukrainā. Tas man izraisa patiesu izbrīnu, jo tad, kad jānes olimpiskais karogs Sočos, tad ir neskaitāmi kandidāti uz šo posteni. Protams, mums ir jāsaprot, ka tas ir tāpēc, ka Krievijā ir izveidota bļodlaižu kultūra," viņš uzsvēra.

"Un es negribu, lai arī Latvijā tiktu izveidota bļodlaižu kultūra. Es gribu Latvijā tādu kultūru, kas ir izaicinājuma kultūra, kas neapkalpo sabiedrību, akli tai izdabājot un izklaidējot. Es gribu tādu kultūru, kas izaicina izdarīt neiespējamo, kas patiešām strādā pie tā, lai radītu brīvu cilvēku. Un brīvs cilvēks brīvi domās, brīvi radīs, brīvi izteiks savu pozīciju vēlēšanās. Un brīvu cilvēku galu galā nav iespējams okupēt," norādīja Kairišs.

Jau vēstīts, ka otrdienas vakarā Latvijas Nacionālajā operā tika pasniegtas Lielās mūzikas balvas 2013



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē