Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

EM: situācija apstrādes rūpniecībā stabilizējas

Šī gada 1.ceturksnī apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 4,8%, bet 2.ceturksnī – par 0,6%  mazāki nekā pirms gada. Lai arī augustā apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 2,5% mazāki nekā pirms gada (pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem), tomēr jūlijā un augustā kopumā saražotās produkcijas apjomi  nedaudz pārsniedza iepriekšējā gada attiecīgā perioda līmeni. Kopumā šī gada astoņos mēnešos ražošanas apjomi apstrādes rūpniecībā bija par 1,7% mazāki nekā pirms gada.

Apstrādes rūpniecības attīstības tendences šogad lielākoties ietekmē ekonomiskā situācija lielākajos eksporta tirgos – galvenokārt ES un NVS valstīs. Vienlaikus apstrādes rūpniecības izlaides apjomus ietekmē arī dažādi citi faktori. Situācija AS Liepājas metalurgs ir būtiski ietekmējusi vienu no lielākajām rūpniecības nozarēm – metālapstrādi. Kokapstrādes nozarē, līdzīgi kā apstrādes rūpniecībā kopumā, smagāka situācija bija gada pirmajā pusē. Ražošanas apjomu samazinājumu kokapstrādē noteica ne tikai zemais pieprasījums ārējos tirgos, bet arī resursu pieejamība saistībā ar laikapstākļiem. Savukārt pēdējos mēnešos ražošanas apjomi palielinās un kopumā šī gada astoņos mēnešos tie ir praktiski iepriekšējā gada janvāra-augusta līmenī.

Vienlaikus atsevišķās apstrādes rūpniecības nozarēs kā pārtikas un dzērienu ražošana, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, elektrisko iekārtu ražošana, vieglā rūpniecība, papīra ražošana un poligrāfija, mēbeļu ražošana, kā arī transportlīdzekļu ražošana, ražošanas apjomi pieaug un šī gada astoņos mēnešos pārsniedza iepriekšējā gada atbilstošā perioda līmeni.

Paredzams, ka turpmākajos mēnešos situācija apstrādes rūpniecībā pakāpeniski uzlabosies. Iekšējā tirgū pieprasījums turpinās pakāpeniski augt, kas sekmēs uz vietējo tirgu orientēto nozaru izaugsmi. Pakāpeniski situācija stabilizēsies arī ārējos tirgos. Tomēr jāņem vērā, ka krīzes gados uz izmaksu samazināšanas rēķina iegūtās konkurētspējas priekšrocības pakāpeniski tiek zaudētas un, lai nākotnē spētu palielināt eksporta apjomus, būtiska loma būs spējai kāpināt produktivitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dombrovskis: Latvijai jāpaātrina ES fondu apguve

Latvijai ir jāpaātrina Eiropas Savienības (ES) fondu apguve, šorīt intervijā TV3 pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks, Jaunās vienotības pirmais numurs gaidāmajās E...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē