Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ekonomists: No pašvaldībām labvēlīgākas IIN pārdales iegūtu lielās un spēcīgās pašvaldības

No pašvaldībām labvēlīgākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdales ieguvējas būtu lielās un spēcīgās pašvaldības, trešdien forumā "Rīcība un risinājumi Latvijas reģionu attīstībai" sacīja AS Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

"Būtu naivi cerēt, ka no tā iegūs pašreiz ekonomiski vājie reģionu punkti," vērtēja ekonomists, bilstot, ka nabadzīgākās pašvaldības turpinās saņemt līdzekļus no izlīdzināšanas fonda. "Ja mēs pārdalām šo naudu no centrālās valdības uz pašvaldībām, jautājums pilnībā atrisināts nebūs."

Kā daudz nozīmīgāku jautājumu par IIN pārdali starp valsti un pašvaldībām Kazāks minēja spēju nodokļus iekasēt. Viņš norādīja, ka ik gadu Latvijā tiek tērēts par vienu miljardu latu vairāk, nekā oficiāli tiek nopelnīts, kas liecina par ēnu ekonomikas apjomu.

Kā ziņots, patlaban IIN ieņēmumu proporcija ir 80% pašvaldībām un 20% - valsts budžetam. Tā kā no šā gada sākuma IIN likme samazināta līdz 24%, bet nākamajos divos gados to plānots ik gadu samazināt par diviem procentpunktiem, 2015.gadā sasniedzot 20%, pašvaldības vēlas saņemt lielāku daļu no IIN ienākumiem.

Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīvas rīkotajā tikšanās reizē ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un finanšu ministru Andri Vilku (V) Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis norādīja, ka saņēmis solījumu, ka valdība ir gatava runāt par IIN pārdali starp pašvaldībām un valsti 2014.gada un 2015.gada kontekstā.

Finanšu ministrija norādīja, ka ir gatava piedāvāt priekšlikumus iedzīvotāju IIN ieņēmumu bāzes samazinājuma kompensēšanai pašvaldībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē