Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Dienas replika: ACTA pantiņš

ACTA demonizācija ir aizgājusi tālu, un autortiesību aizsardzības pretinieki internetā ir aizrunājušies tik tālu, ka par savā blogā publicētu cita autora dzejolīti varot draudēt kriminālatbildība.

Lielākā daļa ACTA pretinieku - būsim godīgi, ja tādi esam - simt gadu nav lasījuši nevienu rindiņu no šī līguma. Notiek uzticēšanās autoritāšu viedoklim, kuras saka, ka viss ir slikti un neko regulēt nevajag. Tas, ka regulēt nevajag, skan ļoti patīkami ausij, kura pieradusi lejupielādēt no interneta visu, kas pagadās, protams, neko nevienam nemaksājot. Tāpēc būsim godīgi un neteiksim, ka aizstāvam demokrātiju, ja aizstāvam tikai savu ieradumu uz brīvu failu lejupielādi par velti.

ACTA 23. panta 1. punkts, kas par krimināli sodāmām paredz «darbības, ko veic kā komercdarbības, lai gūtu tiešu vai netiešu ekonomisku vai komerciālu labumu», skaidri pasaka, ka jūs varat publicēt cita autora dzejolīti savā blogā, ja jūs ar savu blogu nepelnāt naudu. Tas, ka Googlemājaslapā ir reklāmas, nenozīmē to, ka jūs no tām kaut ko nopelnāt, tas nozīmē, ka Google nedrīkstētu pārkāpt autortiesības, nevis jūs, kas peļņu negūst. Tas, ka ACTA izsauc tik dzīvu diskusiju, ir lieliski, būtu labi, ja katrs likums vai līgums, ko paraksta Latvija, izsauktu tik dzīvu pilsoņu interesi. Tā būtu īsta demokrātija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē