Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Brigmanis: Neredzu jēgu ZZS piedāvāt savus Kriminālprocesa likuma grozījumus

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nezina, vai politiskais spēks nāks ar saviem ierosinājumiem, lai uzlabotu Kriminālprocesa likumu, tomēr viņš uzsver, ka neredz jēgu sniegt priekšlikumus par jautājumu, kurā valda tikai "viena taisnība".

Kā ziņots, Saeimas Juridiskā komisija otrdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz nostiprināt iespēju aizstāvim un prokuroram tiesas izmeklēšanas laikā iesniegt papildu pierādījumus.

ZZS frakcijas vadītājam priekšstats par vienas patiesības pastāvēšanu šajā lietā ir radies, uzklausot atstāstu par 19.jūnija Juridiskās komisijas sēdi. Saskaņā ar Brigmaņa rīcībā esošo informāciju iecerētie grozījumi pirmajā balsojumā netika atbalstīti, jo "par" un "pret" balsis komisijā sadalījās līdzīgi.

Komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) esot sākusi runāt par šī jautājuma skatīšanas atlikšanu, taču līdz ar Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) ierašanos pozīcijas pārstāvjiem esot izdevies iegūt vairākumu un nobalsot par grozījumiem. "Tas izskatās smieklīgi, tendenciozi un komiski," norāda Brigmanis.

Viņš pieļauj, ka koalīcijas rosinātie grozījumi Kriminālprocesa likumā varētu būt saistīti ar Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa (V) auto iegādes skandālu, nevis ar tiesas procesu, kurā kriminālapsūdzības izvirzītas Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam.

Viņš norādīja, ka deputāts Andrejs Judins (V) debatēs parlamentā esot teicis, ka grozījumi ir paredzēti, lai varētu efektīvi vērsties pret cilvēkiem, kuriem ir pārkāpumi saistībā ar nodokļu nemaksāšanu. ZZS frakcijas vadītājs uzskata, ka šie izteikumi liecina par vēlēšanos nepieļaut tādas situācijas, kādas radās ar Zaķi.

Viņš uzsvēra, ka ZZS neiebilda, kad šis jautājums tika nodots skatīšanai komisijās.

Brigmanis neredz pamatu ieceri saistīt ar Lembergu, jo, ja tur būtu saistība, šādi grozījumi tiktu iesniegti krietni agrāk, ņemot vērā, cik ilgu laiku Ventspils mēra lieta tiek skatīta tiesā. Citādāk būtu jādomā, ka pozīcijas deputāti būtu pieļāvuši "milzīgu kļūdu", taču tam ZZS frakcijas vadītājs netic.

Politiķis arī nedomā, ka koalīcijas partijas būtu gaidījušas, ka līdz ar ZZS atbalstu tiek ratificēts Eiropas Savienības fiskālās disciplīnas līgums, un tikai tad virzījušas jautājumu par minētajiem grozījumiem skatīšanai parlamentā. Pozīcijas pārstāvji ir "pietiekami drosmīgi cilvēki", lai šādi nerīkotos, pārliecināts Brigmanis.

Kā ziņots, Lembergs iepriekš medijiem sacījis, ka plānotos grozījumus saista ar iztiesāšanā esošo lietu, kurā viņš ir apsūdzēts. Lembergs uzskata, ka tā ir politiska vēršanās pret viņu pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Savukārt Saeimas deputāte Inese Lībiņa-Egnere (RP), komentējot Ventspils mēra izteikumus, iepriekš pauda gandarījumu, ka ir pagājis tas laiks, kad Lembergs ar savu publiski pausto viedokli varēja ietekmēt likumdošanas procesu.

Jau vēstīts, ka, "ņemot vērā komisijas sēdē izskanējušos augstas raudzes juristu diametrāli pretējos viedokļus par šo priekšlikumu, komisija nolēma lūgt iesaistītajām pusēm izteikt rakstisku argumentētu viedokli un sniegt arī alternatīvus ierosinājumus problēmas risināšanai. Izvērtējot tos, komisija un Saeima varēs lemt par turpmāko rīcību", norāda Čepāne.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē