Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Progresīvie: Latvijā jāievieš progresīvu nodokļu sistēmu

Ņemot vērā to, ka jau šobrīd notiek darbs pie 2014. gada valsts budžeta izstrādes, biedrība Progresīvie ir sagatavojusi un iesniegusi priekšlikumus Finanšu ministrijai un visām Saeimas frakcijām. Šie priekšlikumi paredz būtisku samazināšanu iedzīvotāju ienākuma nodoklim, ieviešot Latvijā progresīvu nodokļu sistēmu, portālu Diena.lv informēja biedrība.

Biedrība Progresīvie rosina atbildīgās iestādes jau no nākamā gada arī Latvijā ieviest progresīvu nodokļu sistēmu, ievērojot šādus principus: ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) neapliekamo minimumu noteikt 150 latu apmērā; darba algām noteikt 15 % IIN bāzes likmi; sākot no 800 latiem, par katru nākamo latu noteikt 25 % IIN likmi; sākot no 1500 latiem, par katru nākamo latu noteikt 30 % IIN likmi; par katru apgādībā esošu personu noteikt ar IIN neapliekamo minimumu 150 LVL apmērā; jebkura cita veida personas ienākumiem (dividendes, kapitāla pieaugums u.c.) piemērot tādas pašas IIN limes, kā ienākumiem no darba algas.

"Izmantojot statistikas datus par Latvijas iedzīvotāju atalgojumu, valsts budžeta ieņēmumiem un par strādājošo apgādībā esošajām personām, esam aprēķinājuši, ka gadījumā, ja tiks ieviestas šādas izmaiņas, valsts budžets necietīs fiansiālus zaudējumus. Gluži pretēji, ilgtermiņā valsts budžeta ieņēmumi pieaugs straujāk nekā, saglabājot esošo nodokļu sistēmu," norādīja biedrības vadītājs Ansis Dobelis.

"Veicot progresīvas reformas ienākumu nodokļu aprēķināšanā, to ietekme uz valsts budžetu jāskata kompleksi. Jāsaprot, ka, atstājot vairāk līdzekļus cilvēkiem jeb tautsaimniecībai, augs ekonomiskā aktivitāte un palielināsies ieņēmumi no citiem nodokļiem," skaidroja A.Dobelis, papildinot, ka faktiski šādas izmaiņas nodokļu politikā būtu automātisks reālās algas pielikums ļoti daudziem strādājošajiem gan privātajā, gan valsts sektorā.

"Būtisku algas pielikumu saņemtu skolotāji, medmāsas, ārsti, iekšlietu sistēmas darbinieki un daudzi jo daudzi citi. Līdz ar to attiecīgajā periodā valsts budžetā nebūtu jāparedz papildus līdzekļi algu palielināšanai, jo visiem mazāk atalgotajiem valsts sektora darbiniekiem tāpat automātiski notiktu algas pieaugums," piebilda A.Dobelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē