Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

4finance novērtē ekonomikas ministrijas pozīciju maksātspējas vērtēšanā

Iepazīstoties ar trešdien portālā db.lv publicēto Ekonomikas ministrijas (EM) oficiālo viedokli maksātspējas vērtēšanā, distances un tiešsaistes kreditēšanas tirgus līderis AS 4finance pauž atbalstu konstruktīvai EM pieejai konkrētajā jautājumā par maksātspējas vērtēšanas slieksni un veidu, kādā tas tiek darīts.

Proti – līdzīgi kā EM, uzskatām, ka patērētāju maksātspēja ir jāvērtē no pirmā eiro, un pilnībā piekrītam EM publiski paustajam oficiālajam viedoklim, ka "tā ir komersantu brīva izvēle, kādā veidā tie pārbauda patērētāja maksātspēju", un nevis Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) kompetence noteikt konkrētus obligātus veidus un metodes maksātspējas izvērtēšanai.

Jau šodien un kopš 2013. gada AS 4finance savu klientu maksātspējas izvērtēšanai izmanto daudzlīmeņu diferencētu klientu maksātspējas izvērtēšanas sistēmu, kurā klientu sniegto datu pārbaude ir viena no sistēmas sastāvdaļām. Sistēmu uzņēmums sāka ieviest 2013. gada nogalē. Līdz ar informācijas tehnoloģiju attīstību gan Latvijā, gan pasaulē šīs sistēmas pilnveide notiek nepārtraukti. Par to 4finance ir atbildīgs atsevišķs Datu zinātnes un padziļinātās analīzes departaments.

Šo sistēmu 4finance izmanto katra aizdevuma pieprasījuma izvērtēšanai, arī, ja aizdevums ir par 1 eiro, nemaz nerunājot par 100 eiro aizdevumu vai lielāku. Sistēmā iekļauta norādīto ienākumu un izdevumu atbilstības pārbaude, faktuālā pārbaude ārējās datubāzēs, statistiskā pārbaude (šajā analīzē izmantojot kredītskoringa aprēķinus, kredītriska izvērtēšanas modeļus, rezultātā izveidojot statistiski pamatotu klientu raksturojošu pazīmju kopumu), kā arī manuālās pārbaudes.

Kredītinformācijas biroji jeb kredītbiroji ir viena no datubāzēm, kuru informāciju un datus AS 4finance izmanto maksātspējas vērtēšanai jau šodien. Kompānija kredītinformācijas datubāzes izmanto jau trīs gadus un ar pašreizējo kredītinformācijas biroju kopš šī gada sākuma.

4finance ir pārliecināti, ka uz patērētāja sniegto informāciju var paļauties. Par to liecina gan izpētes rezultāti, gan nozares darbības dati, ar kuriem sabiedrību PTAC iepazīstināja preses konferencē šī gada 10. novembrī. Izpēte rāda, ka 97% no kredītņēmējiem sniedz patiesus datus par saviem ienākumiem. Turklāt 93,5% no kredītiem tiek atdoti laikā vai ar minimālu kavēšanos (1-30 dienas).

Izvērtējot situāciju un EM paziņojumu, secinām, ka nepastāv domstarpības viedoklī par maksātspējas izvērtēšanas nepieciešamību – jebkurš kreditors aizdoto naudu vēlas saņemt atpakaļ. Turklāt, jau šodien maksātspējas vērtēšana notiek atbilstoši Latvijas likumiem un EM vērtējumam – uzņēmuma 4finance maksātspējas modelis ir ļoti konkurētspējīgs, kvalitatīvs, darbojas efektīvi un pilnībā spēj aizvietot tādus inertus instrumentus kā dokumentu pieprasīšanu. Ņemot vērā pasaules finanšu tirgus attīstības tendences un AS 4finance attīstības stratēģiju, arī turpmāk plānojam ieguldīt arvien
lielākus resursus gan sistēmu pilnveidošanā, gan darbinieku zināšanās. Ceram uz atbildīgu attieksmi, rūpīgu pieeju un pārdomātiem priekšlikumiem arī no PTAC puses, kas neliktu nevajadzīgus šķēršļus tehnoloģiju, analīzes pilnveidei un inovācijām mūsu nozarē. Aicinām valsts iestādes ļaut mums darīt savu darbu saskaņā ar Latvijas likumos atrunāto kārtību maksātspējas novērtēšanā.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē