Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šogad Rīgā plāno iestādīt 148 kokus

Šogad Rīgā plānots iestādīt 148 kokus, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Šajā pavasarī dažādās galvaspilsētas apkaimēs publiskajos apstādījumos iestādīti 89 dižstādi - Holandes liepas, ozoli un melnalkšņi.

Jaunie koki iestādīti pretī Elizabetes ielā, Dzirnavu ielā, Kronvalda bulvārī, Tērbatas ielā, Pildas ielā, Brīvības ielā, Augusta Deglava ielā, Andreja Saharova ielā un Airu ielā.

Pērn Mājokļu un vides departaments ielu apstādījumos iestādīja170 jaunus dižstādus.

Pēc iestādīšanas dižstādus īpaši pieskata vismaz desmit gadus. Sākumā liela vērība tiek veltīta laistīšanai un mēslošanai, katru otro gadu notiek vainagu veidošana. Departamenta speciālisti kokus apseko vairākas reizes gadā, vērtējot to attīstību un augšanas apstākļus. 

Ja aptuveni pēc desmit gadiem koku attīstības temps ir lēnāks, nekā tam vajadzētu būt, speciālisti meklē cēloņus un cenšas kokiem palīdzēt. Pēdējos trīs gadus ir sākta koku augšanas apstākļu uzlabošana, veicot papildu piebarošanu ar sijātu kompostu, bioloģiski aktīvajām vielām un lēnas iedarbības mēslojumu.

Vienlaikus ar jauno koku stādīšanu turpinās arī esošo stādījumu kopšana. Šajā pavasarī īpaša uzmanība tiek pievērsta jaunajiem koku stādījumiem Krasta ielā, kur tika veikta vainagu skalošana. Pēc aizpagājušās ziemas un ievērojamā sāls daudzuma koku stāvoklis 2021.gada pavasarī radīja pamatotas bažas, bet profesionāls speciālistu darbs kokiem palīdzēja atgūties un sazaļot. Krasta ielā tiek kopti 227 dižstādi un 4307 krūmi.

Tāpat katru gadu pilsētas apstādījumos tiek veikta koku vainagu kopšana, kas nozīmē veselu pasākumu kopumu: vainagu pacelšanu vai samazināšanu, zaru īsināšanu pie ceļa zīmēm, ēkām, māju jumtiem, ielu apgaismojuma, nokaltušu, blīvi saaugušu, slimību bojātu, ar stumbru vāji saistītu zaru likvidēšanu, vainagu retināšanu un vēl citus darbus.

Rīgas iedzīvotājus parasti iepriecina arboristu veikums, kas regulāri uzlabo koku izskatu. Tam apliecinājums ir, piemēram, polardēto liepu rinda Alberta ielā, kuru samazinātie vainagi ļauj baudīt jūgendstila arhitektūru, savulaik pārāk biezi iestādītie ozoli Buļļu ielā, izcilais liepu dzīvžogs Melnsila un Āgenskalna ielas krustojumā, kā arī dzīvžogi Mīlgrāvja un Aizsaules ielā.

Ielu apstādījumu un pašvaldības izglītības iestādēs esošo apstādījumu apsaimniekošanu organizē Mājokļu un vides departamenta Vides pārvalde, savukārt par parkiem atbild pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži". Ielu atjaunošanas laikā jaunu koku stādīšanu nodrošina Satiksmes departaments.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas