Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas ostā būtiski pieaudzis pārkrauto konteinerkravu apjoms

Rīgas ostā aizvadītajā gadā, salīdzinot ar 2021. gadu, par 10% pieaudzis pārkrauto konteinerkravu apjoms, turklāt ostas lielākā konteineru stividorkompānija Baltic Container Terminal (BCT) 2022. gadā ir sasniegusi rekordaugstu kravu apgrozījuma rādītāju, par 16% pārsniedzot 2021. gadā iespēto.

Uzņēmums aizvadītajā gadā pārkrāvis 326 tūkstošus TEU (konteineru vienību), kas ir BCT vēsturiski augstākais apgrozījuma rādītājs gada ietvaros. Konteinerkravu apgrozījuma pieauguma pamatā ir ģeopolitiskās situācijas būtiskā ietekme uz globālajām loģistikas ķēdēm, kas ietekmē kravu apriti ne tikai Baltijas reģionā, bet arī faktiski visā pasaulē.

Arī Rīgas brīvostas pārvaldes tirgus analītiķi norāda, ka visu Baltijas reģiona ostu statistikas dati labi ataino kara radīto ietekmi uz konteinerkravu pārvadājumiem. Proti, Sanktpēterburgas osta, kas vienmēr ir bijusi pārliecinoši lielākā reģiona konteineru osta 2022. gadā, zaudēja 64% no konteinerkravu apjoma. Toties pieauga gan Rīgas, gan Klaipēdas, gan Tallinas ostu konteinerkravu apgrozījuma rādītāji. Arī reģiona Somijas ostās Helsinkos un Haminā/Kotkā konteinerkravu dinamikas rādītāji 2022. gadā bija pozitīvi.

“2022. gada rezultātu pamatā ir divas tendences, kas abas ir saistītas ar Krievijas uzsākto karu Ukrainā un tā rezultātā izmainītajām ierastajām loģistikas ķēdēm,” vērtē BCT valdes loceklis Dmitrijs Kiseļevs. ”Sākoties karam, Baltijas jūras konteinerlīnijas boikotēja Krievijas ostas, un izmantoja Baltijas valstu konteineru terminālus, lai novietotu un uzglabātu Krievijas tirgum paredzētos konteinerus. Attiecīgi konteineru apgrozījums mūsu terminālī strauji pieauga. Savukārt vēlāk eksportētāji un importētāji, piemērojoties situācijai, izmantoja Rīgas ostu to preču nosūtīšanai, kas iepriekš tika sūtītas caur Krievijas ostām. Terminālī pieauga Krievijas eksporta konteineru plūsma, kā arī importa konteineru apjoms, kas tālāk tika nosūtīti uz Centrālāzijas valstīm,” turpina Dmitrijs Kiseļevs.

“Neapšaubāmi, ka BCT rekordaugsto rezultātu pamatā 2022. gadā galvenokārt ir ģeopolitiskā situācija, kas nāca ar jaunām loģistikas iespējām mūsu terminālim. Vienlaikus nevajadzētu novērtēt par zemu gadu gaitā ieguldīto darbu un investīcijas uzņēmuma infrastruktūrā un darba efektivitātes uzlabošanā. Uzņēmums spēja piemēroties jaunajai situācijai, ātri apstrādājot un uzglabājot lielu konteineru apjomu. Tāpat jānovērtē arī ieguldītais darbs klientu attiecību uzturēšanā. Esam pierādījuši saviem klientiem, ka spējam operatīvi darboties un rast risinājumu jebkurā situācijā,” tā Dmitrijs Kiseļevs.

BCT ir viens no Rīgas ostas vecākajiem termināļiem, kas cauri laikiem saglabājis savu darbības veidu un nozīmību. Astoņdesmito gadu sākumā Rīgas osta tika izraudzīta kā vienīgā Baltijas valstu osta, kas ir ideāli piemērota konteineru termināļa būvniecībai, lai apmierinātu augošo pieprasījumu pēc konteineru pārvadājumiem no un uz bijušās Padomju Savienības galvenajiem industriālajiem centriem. Kā SIA Baltic Container Terminal uzņēmums sāka darboties 1996. gadā un 1999. gadā par BCT vienīgo akcionāru kļuva Maltas holdings Mariner.

Pēdējo dekāžu laikā kompāniju raksturo mērķtiecīgie ieguldījumi termināļa efektivitātes celšanā – modernā infrastruktūrā, termināļa digitalizācijā un personāla apmācībā. Likumsakarīgi, ka pārkraušanas apjomu ziņā BCT ir kļuvis par visstraujāk augošo konteineru terminālu Baltijas valstīs.

Konteinerkravas ar 460,7 tūkst. TEU apgrozījumu 2022. gadā bija trešais lielākais kravu veids Rīgas ostā. Salīdzinājumā ar 2021. gadu konteinerkravu apjoms Rīgas ostā pieauga par 10,8%. 2022. gadā Rīgā strādāja sešas regulāro konteinerpārvadājumu līnijas, kuru kuģi kopumā ienāca ostā 401 reizi. Visas sešas līnijas ir pagarinājušas līgumu darbība Rīgas ostā arī uz 2023. gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas