Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits atlikušajā pilnvaru termiņā gatavs nominēt vadītāju jaunai valdībai

Atlikušajā pilnvaru termiņā līdz 8.jūlijam aizejošais Valsts prezidents Egils Levits ir gatavs nominēt vadītāju jaunai valdībai, ja esošā, kurā darbojas Jaunā vienotība (JV), Apvienotais saraksts (AS) un Nacionālā apvienība (NA), kritīs, - to viņš šodien atzina pēc tikšanās ar šonedēļ ievēlēto nākamo prezidentu Edgaru Rinkēviču.

Kā teica Levits, šodien amatpersonas "vispārējos vilcienos" pārrunājušas politisko situāciju valstī. "Situācija ir nepārskatāma. Partiju un Saeimas frakciju uzdevums ir skatīties, kā valdība varētu turpmāk darboties," teica prezidents.

Viņaprāt, pašlaik ir iespējams gan pilnīgi jauns valdības modelis, gan iespējams turpināt pašreizējās valdības darbu, taču tas esot jāizlemj partijām un frakcijām.
"Ja situācija to prasīs, es izdarīšu savu izvēli pirms 8.jūlija. Pēc tam tas būs jaunā Valsts prezidenta uzdevums to darīt," teica Levits.
 
Arī Rinkēvičs norādīja, ka partijām pašlaik šis jautājums jāizrunā "krustām šķērsām". Viņaprāt, labākais, kā situāciju risināt, būtu partijām savā starpā runāt nepastarpināti, nevis to darīt caur masu medijiem.
 
Levitu savulaik prezidenta amatam izvirzīja NA, taču uz otro pilnvaru termiņu viņš nekandidēja, jo valdošā koalīcija nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam un Levitam nepietika balsu pārvēlēšanai. Rinkēviču prezidenta amatam virzīja JV, kuras ilggadējs biedrs viņš bija.
 
Plaisas koalīcijā pastiprinājās līdz ar Valsts prezidenta vēlēšanām. Saeima trešdien par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas JV virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, taču viņš tika ievēlēts tikai ar opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Progresīvo" balsīm un nesaņemot nekādu AS un NA atbalstu.
 
Prezidenta vēlēšanu iznākums politikas kuluāros radījis vispārēju pārliecību, ka valdībā gaidāmas pārmaiņas - vai nu paplašināsies esošās koalīcijas sastāvs, vai pilnībā mainīsies valdība, piemēram, tiek pieļauts, ka JV, ZZS un "Progresīvie" varētu veidot turpmākās koalīcijas iespējamo kodolu. Kariņš un JV jau ir sākuši sarunas ar AS un NA par koalīcijas paplašināšanu. AS un NA pret izmaiņām valdībā līdz šim paudušas noraidošu attieksmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas