Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Krauze: Diskusijas par PVN augļiem un dārzeņiem vēl nav noslēgušās

Diskusijas par samazinātā pievienotā vērtības nodokļa (PVN) saglabāšanu augļiem un dārzeņiem vēl nav noslēgušās, intervijā aģentūrai LETA teica zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Tostarp viņš minēja, ka PVN likmes samazināšana pārtikai un ēdināšanai ir arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) prioritāte, ko ZZS rosinājis izskatīt nodokļu darba grupā, kura darbu uzsāka vēl iepriekšējās valdības laikā.

"Mūsu uzskats ir, ka jārunā par PVN pārtikai kopumā, jo augļi un dārzeņi ir tikai viens sektors, bet tikpat svarīgi tas ir svaigai gaļai, miltu produktiem. Mēs par to vēlamies padziļinātu diskusiju minētajā darba grupā. Es pat teiktu, ka ir vajadzīgs padziļināts analītiskais darbs, semināru cikls, kur iziet cauri visām lauksaimniecības nozarēm un izvērtēt, kāda ir ietekme uz budžetu, kāda ir ietekme uz ražotājiem un galu galā, vai kaut ko iegūst arī patērētājs," skaidroja Krauze.

Vienlaikus viņš piebilda, ka runa ir par pārtikas pamata produktiem. Turklāt ne tikai par Latvijas ražojumiem, bet par pārtikas produktiem kopumā. "Mums ir svarīgi vairāki aspekti: ko iegūst pircējs, ko iegūst ražotājs, kāda ir ietekme uz budžetu un galu galā uz tautsaimniecību kopumā," pauda ministrs.

Krauze uzsvēra arī aprēķinu nozīmi nodokļu politikas mainīšanā, jo bieži vien tas, ko rāda kopējā statistika, un tas, ko redz pircējs, nav viens un tas pats.

"Kad būs aprēķini, mēs arī redzēsim, vai un kādu pienesumu dod samazinātā PVN likme pārtikai kā tādai. Bez skaitļiem runāt ir ļoti grūti, jo tad tas ir tikai emocionāli. Piemēram, tagad arī ir emocionāls arguments, ka var palielināties pelēkais tirgus. Taču tas var palielināties, bet var arī nepalielināties," uzsvēra Krauze.

Kā piemēru viņš minēja statistikas datus, kas liecina, ka augļu un dārzeņu importa vērtība ir augusi arī pēc samazinātās PVN likmes ieviešanas, savukārt vietējās produkcijas noiets importu nav spējis apsteigt.

"Es arī varu pateikt, ka es kā pircējs tad, kad PVN likmi samazināja augļiem un dārzeņiem, izmaiņas cenās nejutu. Es to ļoti labi atceros, jo es pats samazinātās PVN likmes ieviešanu aizstāvēju, un pēc tam 2018.gadā, ieejot veikalos vai tirgū, biju spiests atzīt, ka es cenu samazinājumu nejūtu," stāstīja zemkopības ministrs.

Tāpat Krauze stāstīja, ka diskusija par PVN pārtikai būs jāsadala divās daļās. Par augļiem un dārzeņiem visi nepieciešamie dati ir, jo līdz šim veikta ļoti precīza uzskaite par 5% PVN likmes ietekmi. Savukārt par citiem pārtikas produktiem diskusija nenotiks nākamā gada budžeta pieņemšanas kontekstā. Tur dati vēl jāiegūst un sarunas visdrīzāk notiks nākamā gada sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas