Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iespēju vilināti vai nenovērtēti - Saeimas Juridisko biroju atstāj vēl divi atzīti eksperti

Divu konstitucionālo tiesību ekspertu Edgara Pastara un Jāņa Plepa paziņojums par aiziešanu no Saeimas Juridiskā biroja pagājušā gada nogalē ieguva tik lielu publicitāti, ka tā pārsteigusi arī Juridiskā biroja vadītāju Dinu Meisteri, otrdien, 6.janvārī, vēsta laikraksts Diena. Saeimas darbā to noteikti jutīs, jo neilgā laikā biroju ir atstājuši jau trīs konstitucionālo tiesību speciālisti, teica Saeimas deputāts, profesors Ringolds Balodis (NSL).

Pērn bijušais biroja vadītājs Gunārs Kusiņš kļuva par Satversmes tiesas tiesnesi. "Ir slikti, bet nav neglābjami. Dinai Meisterei tagad ir iespējas izaudzināt jaunus kadrus, un tālākais lielā mērā ir atkarīgs no viņas," uzskata Balodis, kurš pārstāv Saeimas opozīciju.Sanākot jaunajai Saeimai, arī sociālajos tīklos nožēlu saturošus ierakstus pavadīja secinājumi – tas, kas tagad notiek parlamentā, nebūtu iespējams, ja tajā būtu Kusiņš. Viņš Juridisko biroju vadīja kopš 1993.gada. "Edgars Pastars un Jānis Pleps ir viņa audzēkņi," norādīja Balodis, uzsverot, ka konstitucionālo tiesību jautājumi "nāk kopā ar politisku uzslāņojumu". Vairāki politiķi atcerējās, ka Kusiņš ar savu autoritāti atļāvies iebilst deputātiem un viņā ieklausījās. Tā tas bija, piemēram, tuvojoties Vairas Vīķes-Freibergas pirmās prezidentūras termiņa beigām, kad dažas partijas gribēja prezidenti atkārtoti pārvēlēt teju pusgadu iepriekš.Abi juristi darbu Saeimā beigs janvāra vidū, un viņi ir redzami konstitucionālo tiesību eksperti. Arī Meistere to atzina, taču viņas spēkos neesot atturēt kolēģus no vēlmes veidot karjeru un pāriet uz labāk atalgotu darbu. "Es atnācu strādāt pie Gunāra Kusiņa. Es nesaku, ka jaunā Juridiskā biroja vadība būtu slikta. Mūsu starpā nebija principiālu domstarpību juridiskajos jautājumos," uzsvēra Pastars. Taču no jurista izteikumiem jaušams, ka viņa padomi vairs nebija tik vajadzīgi kā iepriekš. Arī Balodis pieļāva, ka "viņi varbūt nejutās pietiekami novērtēti". Uz vaicāto, vai Pastars redzēja iespēju izvairīties no negludumiem pirmajā sēdē, kad radās vairākas neskaidras situācijas – arī ar Solvitas Āboltiņas mandāta apstiprināšanu pēc Jāņa Junkura atteikšanās no tā –, viņš īsti neatbildēja. Pēc pauzes jurists uzsvēra, ka ar jauno Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) gan viņa lēmumam nav nekāda sakara, "un tas nav saistīts arī ar bijušo Saeimas priekšsēdētāju". Vairāk lasiet Ināras Egles rakstā _Iespēju vilināti vai nenovērtēti laikraksta Diena _otrdienas, 6.janvāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas